РАЗМЕЊУЈЕ СЕ КУКУРУЗ ЗА СВИЊЕ И ЈУНАД За кило свиња и јунади 14,62 и 19,71 килограм кукуруза

Републичка дирекција за робне резерве објавила је јавни позив за прикупљање писмених захтева за размену до 30.000 тона меркантилног кукуруза из ове и прошле године за товну стоку - свиње и јунад. 
Na tržištu se stvorio ogroman višak junadi Foto:privatna arhiva
Фото: На тржишту се створио огроман вишак јунади Фото:приватна архива

Робне резерве ће размењивати 14,62 килограма кукуруза за килограм свиња са фарме, односно 19,71 килограма меркантилног кукуруза за килограм товне јунади.

Паритети су утврђени на основу коштања килограма меркантилног кукуруза од 18. јануара на Продуктној берзи у Новом Саду по цени од 18,81 динар са ПДВ-ом и ценом килограма товних свиња од 275 динара са ПДВ-ом, односно товне јунади од 370,70 динара са порезом на додату вредност.

Фото: Dnevnik.rs


Рок за понуде 8. март

Оглас ј отворен до 8. марта, за када је планирано и отварање понуда у седишту Дирекције.

У размени могу учестовати правна лица, земорадничке задруге и предузетници, односно произвођачи регистровани у Агенцији за привредне регистре са ширфом претежне делатносит 01.42 - узгој говеда и бивола и 01.46 - узгој свиња. Газдинства морају бити уписана у Централну базу, коју води Управа за ветерину по Правилнику о регистрацији, односно одобравању објекта за узгој, држање и промет животиња.


Услов за размену ове стоке је да квалитет товних свиња у свему одговара одредбама Правилника о квалитету закланих свиња и категоризацији свињског меса телесне масе 95-110 килограма, а квалитет товне јунади поклапа у потпуности са одредбама Правилникa о квалитету говеда и оваца за клање и тов телесне масе 450-550 килограма сименталске расе

По произвођачу, максимално се може добити 1.000 тона кукуруза у складу са количином товне сотке.

Кукуруз ће фармери моћи преузети чим доставе средства обезбеђења на паритету утоварено у возило товљача из силоса овлашћеног складиштара.  Рок испоруке товних свиња је шест месеци, односно девет до 12 месеци за товну јунад од дана преузимања меркантилног кукуруза на паритету утоварено у возило произвођача са фарми.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести