Развија се платформа за откривање пожара на њивама

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде и институт Биосенс, у сарадњи с Европском свемирском агенцијом, развијају и тестирају платформу којом ће моћи да открива пожаре на пољопривредним земљиштима широм Србије.
pozar, tanjug
Фото: Tanjug/D.Aničić, ilustracija

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је за РТС рекао да се овај систем тестира и да ће преко сателита моћи да се пронађу они који пале стрњику на пољопривредним земљиштима

Наш институт Биосенс је развио платформу да може да идентификује сваки пожар на свакој парцели у реалном времену. Не можемо да у сваком тренутку видимо извршиоца, али можемо да га поистоветимо са парцелом, навео је министар Недимовић.

Додаје да се систем тренутно тестира на простору Војводине и да су резултати који су забележени од 9. до 19. октобра поражавајући.

Према његовим речима, у једној локалној самоуправи у средњем Банату било је 950 запаљених парцела, а у Руми, Пећинцима и Сремској Митровици укупно је било скоро хиљаду паљења њива. Недимовић напомиње да ће у систем бити укључени и пољочувари.

Увезаћемо овај систем и алармираћемо аутоматски пољочуваре када се појави индикација на пожар, у кратком временском интервалу ће да се зацрвени парцела и они ће добити ту информацију, моћи да оду на лице места и ухвате починиоце, истакао је Недимовић.

Људи ће се до краја ове године само обавештавати о томе да се зна да су палили парцеле, а како је навео министар Недимовић, од следеће године, када систем буде потпуно заокружен, ићи ће се корак даље.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести