Род јабука и крушака добар, како до купаца

Ове сезоне очекује се род јабука и крушака у Европи у границама нормале, а проблеми са којима се суочавају произвођачи је негативан тренд у потрошњи јабука, речено је пред почетак светске конференције Prognosefruit 2022 која се одржава у Београду.
r
Фото: Pixabay.com

На дводневној конферецији у организацији Светске асоцијације произвођача јабука и крушака (WAPA) и домаћег удружења Сербиа доес апплес речено је да ће; упркос топлотним таласима; род јабука у Европи бити око 12 милиона тона, а крушака два милиона тона.

Лук Ваноирбек, који се обратио новинарима испред конференције и организације фармера и коопераната у ЕУ „Copa Cogeca„, оценио је да је ружно али истинито да људи једу мање јабука, те да се мора транспаретно и иновативно приступити у подршци произвођачима све до самог пласирања производа да би се тај тренд променио.

Додао је да је конференција Прогносефруит  место где ће управо о томе разговарати.

„То ће бити додатна вредност у нашим напорима да позиције поправимо а тренд променимо”, рекао је он.

Нагласио је потребу да се фазе од производње до пласмана јабука учине што транспарентнијим и јавнијим како би пласман био лакши и већи.

Споменуо је топлотне таласа, односно промене климе, са којима се произвођачи у Европи суочавају и нагласио значај иновативног приступа како би читав сектор постао отпорнији.

Он је истакао и значај побољшања квалитета, као и приступ потрошачима кроз понуду нових сорти јабука и крушака, те боље познавање навика и потреба купаца и конзумената јабука.

Државни секретар Министарства пољопривреде Сенад Махмутовић оценио је да је Србија регионални лидер у производњи и извозу јабука, те да има значајну позицију у Европи.

Навео је да је извоз јабука и крушака преко 190.000 тона, што је девизни приход већи од 135 милиона америчких долара.

Истакао је значај организовања произвођача у сектору у асоцијацију „Сербиа доес апллес„, као и светске конференције чије је одржавање у Србији и доказ добрих резултата наших произвођача.

Махмутовић је најавио да ће министарство и Влада Србије наставити да пружају секторску подршку за даљи развој овог сектора.

Он је нагласио да ће министарство наставити да ради на отварању нових тржишта за српске производе, односно јабуке и крушке.

Одржавање конференција и организовање субјеката сектора у српску асоцијацију помогао је УСАИД.

Директор мисије те организације у Србији Дени Робертсон рекао је да та организација кроз Програм за конкуренту привреду помаже у развоју сектора воћа и поврћа који показују највећи степен иновативности.

Подсетио је да је УСАИД подржао организовање субјеката у асоцијацију Сербиа доес апплес, као и одржавање светске конференције у Београду, те нагласио понос због таквих помака. 

Прогнозе рода

Prognosfruit од 1976. године објављује годишњу прогнозу производње јабука и крушака за предстојећу сезону.

На конференцији која се први пут одржава у Београду учествује више од 200 стручњака из тог сектора у 23 земље.

Конференција је прилика да се разговара о ситуацији у сектору производње и пласмана јабука и крушака у северној хемисфери, као и глобалним перспективама за јабуке и крушке.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести