Род мало слабији, али квалитет бољи: Набраће се јабука за рекордан извоз

НОВИ САД: Наша земља ове године неће имати пола милиона тона јабука као прошле већ 10.000 до 20.000 тона мање, али ће зато род, па спрам тога и цена, бити бољи од лањске.
j
Фото: Berba jabuka u Slankamenu

Професор новосадског Пољопривредног факултета др Зоран Кесеровић каже да ће род бити мање пет до седам одсто у односу на лањску економску годину и да ћемо јабука имати, по његовим очекивањима, између 480.000 и 490.000 тона, а да ће килограм бити скупљи 15 до 20 одсто него прошле године, па угледни стручњак у воћарству препоручује произвођачима да род лагерују  и чекају цену.

Сада је килограм јабука на велико између 40 и 50 евроценти, али воће продају само произвођачи који отплаћују кредит. Већина чува род на лагеру за фебруар и март, када јабука има најбољу цену. Последња цена на велико у мају била је 80 евроценти.

Проф. др Кесеровић истиче да нећемо само ми имати мање јабука већ да ће и у Европи тог воћа бити мање, додуше само један одсто, него у 2019. години.

Европа ће имати око десет милиона тона јабука, док је у 2018. години остварен рекорд у производњи – 13 милиона тона, истакао је проф. др Кесеровић.

Он наводи да ћемо у овој берби остварити рекорд у историји извоза јабука, јер су очекивања да ћемо на инотржиште успети да их пласирамо у вредности изнад 120 милиона долара, односно продати странцима више од 160.000 тона.

Лане смо највише јабука продали Русима – 144.000 тона, на Блиски исток 7.500, Великој Битанији 4.500, Италији 1.000 тона. Укупно наше јабуке биле су на тржиштима 39 земаља.

Мада се међу произвођачима јабука спомињало да ће од ове сезоне воће моћи продавати и у Индију, сада нису баш уверени у то да ће извоз и у најмногољуднију земљу после Кине кренути како су очекивали, већ у октобру. Мада две државе раде на том споразуму, воћари кажу да у тој спољнотрговинској размени није потребна добра воља већ извозник оспособљен за посао.

Зато, док наша јабука не стигне до далеке Индије, споменимо да на домаћим плантажама берба јабука траје и да су воћари сагласни да је има мање него лане, али да је род квалитетан па ће зато бити скупља, и тако мањак воћа надокнађен.


Цене добре

Србија ће ове године имати воћа између 1.350.000 и 1.370.000 тона и зарадити од извоза више од 600 милиона долара, казао је проф. др Кесеровић.

Генерално, додо је, воће јесте слабије родило, али су цене спасле воћаре јер су биле више него лане и немају разлога да буду незадовољни, посебно они који су применили врхунску технологију.

По подацима Привредне коморе Србије, током прошле године Србија је извезла воћа за 545 милиона евра, у чему је учешħе смрзнуте малина 209 милиона, а свеже јабуке 103 милиона.

У Привредној комори Србије очекују да ће овогодишњи род воћа бити на нивоу од 1,2 до 1,3 милиона тона, док је лане износио 1,6 милиона тона.


У Земљорадничкој задрузи „Воћар” у Сланкамену јабуке се беру већ трећу седмицу. Тамошњи воћари не кукају толико због приноса, за који кажу да ће бити, у зависности од парцела, и десет одсто мањи, већ да им смета топлота. Не одговара ни берачима ни јабукама.

Директор ЗЗ „Воћар” Никола Котарац казао је за „Дневник” да ће произвођачи окупљени око „Воћарав изаћи на инотржиште тек у марту и априлу, а до тада јабуке чувати и хладњачама.

Добар квалитет надокнадиће мањи принос па нећемо, очекујемо, бити у минусу, већ на добитку, казао је Котарац, напомињући да су с лањским родом добро прошли у трговању и да их епидемија није нимало омела у томе.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести