Род соје и кукуруза добар, жито и сунцокрет просечни

На крају смо економске године у пољопривреди, која се завршава 30. септембра, па је време и за сумирање шта нам је донела.  Гледајући приносе, може се рећи да је за пшеницу и сунцокрет била просечна, а за кукуруз и соју добра.
Berba soje na vojvođanskim poljima foto: Dnevnik.rs
Фото: Берба соје на војвођанским пољима фото: Дневник.рс

Берба кукуруза је у току, и по досадашњим резултатима, велике врућине од пре неколико седмица нису наудиле кукурузу јер је већ био у поодмаклој фази вегетације. Директор Удружења за унапређење производње и извоза житарица и уљарица „Жита Србије” Вукосав Саковић каже да се приноси кукуруза, у зависности од региона, крећу од шест тона по хектару до чак 14, и да ћемо ове године имати, по свој прилици, 7,7 милиона тона жутог злата.

У погледу сунцокрета, ова економска година је  слична лањској, домаћи просек је 3,1 тоне по хектару

– Кукуруза смо ове године посејали на 970.000 хектара – подсетио је Саковић, и додао да се новим родом трговало већ у мају, када је килограм кукуруза био 16 динара, а од јула цена се спуштала и сада се креће од 13,5 до 14 динара.

С прелазним залихама, соје ћемо ове године имати око милион тона, па ћемо половину рода моћи извести. Ове седмице на тржишту је килограм соје био од 35 до 36 динара. Директор Саковић подсећа на то да смо соје посејали на 230.000 хектара и да ће вероватно – јер се подаци још сабирају – домаћи просек соје износити 3,3 тоне по хектару.

–  Очекивали смо рекордне приносе, али су касне сорте соје подбациле због великих врућина – казао је Саковић.

У погледу сунцокрета, ова економска година је слична лањској, домаћи просек је 3,1 тоне по хектару, кажу подаци „Жита Србије”. Пољопривредници су очекивали и већи род, али је клима учинила да род буде испод очекиваног.

– Прво кише а потом велике врућине утицале су на то да сунцокрет у неким регионима подбаци – навео је Саковић, и додао да ратари нису били задовољни ни ценом. – Прошле седмице у слободној трговини килограм сунцокретовог зрна коштао је 31 и 31,5 динар, а толико је било и на инотржишту.

„Жита Србије”, наводи Саковић, немају податак о томе колико су уљаре откупиле новог сунцокрета, али зна да је прошле жетве прерађено између 500.000 тона и 600.000 тона.

И напослетку, пшенице смо имали на 570.000 хектара. Њу смо прво пожњели и већ се спремамо за нову сетву.

Директор „Жита Србије” Саковић истиче да је сетва протекла у суши и да је род почео да ниче тек у јануару. Просечан принос је био 4,5 тоне по хектару, што је на нивоу вишегодишњег просека, премда је прошле године био пет тона по хектару. Саковић каже да смо добили жита изнад домаћих потреба и да је милион тона вишак.       

З. Делић

 

 

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести