С ОСАМ ГОДИНА УШАО У ЖИВИНАРСТВО И ПОСТАО НАЈМЛАЂИ УЗГАЈИВАЧ У СРБИЈИ Ово је Матеј и има бизнис план и џепарац за брата

Уместо на телефону или компјутеру, време после школе дванаестогодишњи Матеј Ристановић проводи у просторији, где још од своје 8 године одгаја различите врсте живине.
1
Фото: screenshot / RTS

Од првог џепарца купио је 20 домаћих пилића, које је отхранио и касније продао. Опробао се и у одгајању патака, кока носиља. Од зарађеног новца купио је инкубатор и излегао 120 препелица о којима тренутно брине.

„Сам сам отхранио све, нико ми није помагао, мама и тата су желели да ми помогну, и од њих и брата имам подршку, али ја нисам хтео, ја сам једноставно то желео да урадим сам. Подразумева се сваки дан да им буде чисто, да имају сваки дан хране да имају воду, без воде не смеју да остану”, каже Матеј Ристановић из Вршца.

Овај дечак, са изузетно израженим предузетничким духом, о одгајању живине информисао се, каже, преко интернета, а онда пажљиво планирао сваки наредни корак у његовом малом бизнису.

Фото: screenshot / RTS

„Ове 34 препелице, оне носе сваки дан, а ове мале када ми пронесу планирам да имам око 70 јаја сваког дана и ту имам да исплатим њихову храну да имам мало џепарца за себе да дам мало и брату, да га помогнем”, додаје Матеј.

Матеј је још као мали показивао интересовање за одгајање животиња, а прве коке носиље запатио је на плацу код деде. Данас сав џепарац који добије улаже како би унапредио посао.

„Мислили смо игра дечија сад ће он да се ту мало труди и проћи ће га, али он није одустао и све је хтео сам није хтео никакву подршку од нас типа финансијску, да му ми помажемо, да хранимо, чистимо, али нашу подршку има у смислу да га подржавамо у свему што ради и ето тако је кренуло, а сад је он то заволео и гледа мало озбиљније и више се посвећује томе”, истиче отац Мате Ристановић.

Овај 12-огодишњак, на чијем предузетничком духу би могли да позавиде и успешни бизнисмени, одличан је ђак у школи и успева да се организује тако да све обавезе, и школске и оне везане за бизнис, испуни на време.

 

(РТС)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести