СА 23.000 РАКЕТА НА ГРАДОНОСНЕ ОБЛАКЕ Све спремно за противградну сезону

ЧАЧАК: Директор Републичког хидро-метеоролошког завода (РХМЗ) Југослав Николић рекао је данас да је Србија спремна за сезону одбране од града која почиње данас и трајаће до 15. октобра и истакао да је свих 13 радарских центара активно даноноћно.
s
Фото: Дневник, Pixabay

Према његовим речима, у радарским центрима активно се дежура даноноћно, у петнаестодневним сменама, а осматрање се изводи преко одређеног броја станица. Наводи да је набављен довољан број противградних ракета којима ће се ове сезоне дејствовати, а да ће број расположивих ракета бити увећан деловањем локалних самоуправа.

"Обезбеђен је буџет, извршене су све потребне набавке. Обезбедили смо за старт сезоне 23. 390 противградних ракета што је више него довољно. Тај број ће се и повећати најављеном набавком локалних самоуправа додатних количина за дејство на својојим територијама", истакао је Николић за Танјуг и додао да су спремне и све друге компонентне система.

Николић наводи да Србија према климатским карактеристика припада регионима којима је град релативно чест метеоролошки феномен са негативним консевенцама на примарну пољопривредну производњу, највећима после суше.

"Град генеришу облаци који се називају кумулонимбуси или облаци вертикалног развитка, у летњим периодима године. Када их погледате, визуелно они личе на једну планину. Доња база им је на 500, 600 метара, дакле на негативним температурама, а висина врха може бити на 15 до 20 километара и температурама од минус 40 до минус 80 степени. У таквом кумулонимбусу, град се не ствара свуда у тој облачној запремини, већ се ствара на уским зонама на оним висинама где од минус четири до минус дванест степени и те зоне се успешно откривају радарским и радио сондажним мерењима”, рекао је Николић.

Фото: Дневник, А.Ерски

Наводи да се дејство врши тако што се ракетним системом убацује реагнес, односно језгра кристализације у већ поменуту облачну зону где се стварају први ембриони града.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести