Само од уљане репице већ стигло 45 милиона евра

Почетак Нове године прилика је да се сумирају пословни резултати из протекле године и изразе очекивања шта се очекује у овој години.
r
Фото: Dnevnik.rs

Тако је и у пољопривреди, јер је род жита, кукуруза, соје, сунцокрета… скинут с ораница 2018.  и увелико се тргује, премда низак водостај Дунава квари уговорене послове ка инотржишту.

У жетви 2018. подсећамо, пшенице смо добили  3,3 тона, кукуруза смо обрали са 900.000 хектара и у чардаке сместили око 7,2  милиона тона златног зрна. Сунцокрета смо пролетос посејали на до сада не забележених  250.000 хектара и остварили просечан принос од 3,1 тоне по хектару. Са залихама из 2017. соје смо имали око 900.000 тона. Од рода из 2018. године смо нешто већ и зарадили пласирајући га на инотржиште, па директор Пословног удружења “Жита Србије” Вукосав Саковић каже да смо продали свих 120.000 тона уљане  репице и зарадили 45 милиона евра. – Одлично иде и продаја соје за Русију, а када се водостај  Дунава подигне кренуће да се остварују и уговори о продаји соје у Немачку. Тона соје сада се креће 320 и 340 евра – наводи Саковић и каже да се очекује да се од соје заради стотину милиона евра.

- Још није кренуо извоз нашег жита за Египат, премда је било најављено да се после 30 година српска пшеница нађе на тржишту највећег светског купца у децембру 2018. године. Сада су предвиђања да пут Египта наша пшеница крене крајем јануара – каже Саковић, наводећи да је египатска делегација одложила долазак због снега.

Жита смо, каже Саковић, до сада продали између 800.000 и 1.000.000 тона, али је због ниског водостаја Дунава трговина била заустављена, па  сада предстоји даљи пласман јер за домаће потребе треба око милион и по тона. Очекивања су, каже Саковић, да ћемо за вишак пшенице, од око 1,7 милиона тона, који имамо за продају, зарадити 290 милиона евра.  Од кукуруза се превиђа највећа зарада - 380 милиона евра. Имамо вишка око три милиона тона рачунајући и залихе  у прелазном периоду. Али и ту  водостај Дунава квари трговање па се очекује да од Нове године, послови око продаје кукуруза крену набоље.

Циљ извоз од пет милијарди

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је недавно  да ће извоз пољопривредних и прехрамбених производа у прошлој години  бити на нивоу из 2017. године када је извезено робе у износу од 3,9 милијарди евра. По његовим речима ова година биће боља за пласман у иностранство јер имамо много робе за извоз, примарне, али и финалних производа.

Министар Недимовић је уверења да Србија има потенцијал да у кратком року досегне извоз хране од пет милијарди евра, али и да постоји простор да се та цифра додатно увећа.  - Инвестирање у пољопривреду и прехрамбену индустрију биће повећано након усвајања измена Закона о улагању, које дозвољавају секторски приступ – навео је Недимовић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести