Саветовање агронома и пољопривредника на Златибору

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић поздравио је учеснике 54. Саветовања агронома и пољопривредника Србије и 46. Симпозијума „Пољопривредна техника“, који се у јануару традиционално одржавају на Златибору.
Vuk Radojevic
Фото: Дневник/Б. Лучић

Истичући значај Саветовања, које слови за најзначајније овог типа у земљи, и које на једном месту окупља представнике струке и науке, секретар Радојевић је нагласио да не би требало заборавити чињеницу да за сваку државу национално семенарство представља и највеће национално благо. које треба очувати и унапредити.

„Од семена све почиње, од њега зависи и прехрамбена сигурност земље, као и производња хране. Семе је залог за националну будућност, а производња висококвалитетног сертификованог семена представља синтезу истраживања, знања, технологија и добре произвођачке праксе“, казао је покрајински секретар за пољопривреду.

Он је нагласио да се, према званичним информацијама Семенарске асоцијације Србије, у производњи пшенице и соје употребљава само 40 одсто декларисаног семена. Радојевић сматра да је поражавајуће да декларисано семе нема алтернативу, а да је најбољи начин да пољопривредник осигура своју производњу управо тај да сеје сертификовано семе.

У оквиру 46. Симпозијума „Пољопривредна техника“ секретар Радојевић је истакао да је овај скуп идеална прилика да се говори о стању пољопривредне механизације у Србији, али и о новим трендовима у домену пољопривредне технике. Он је рекао да је савремена пољопривредна механизација важан услов за остваривање профитабилне и конкуретне пољопривредне производње.

Радојевић је подсетио присутне да су у циљу обнове механизације пољопривредницима на располагању националне мере подршке ресорног министарства и покрајинских фондова путем кредитних линија, а да је Програмом инвестиционог плана Србија 2020-2025 предвиђено и 50 милиона динара субвенција из државног буџета за набавку нових трактора.

Саветовање агронома и пољопривредника у организацији новосадског Института за ратарство и повртарство и ове године окупило је велики број пољопривредних произвођача, врхунских стручњака и агронома, као и представника образовних и надлежних државних институција. Симпозијум о пољопривредној техници организовали су Национално научно друштво за пољопривредну технику и Департман за пољопривредну технику новосадског Пољопривредног факултета.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести