Савовић: Очекујемо род пшенице од три милиона тона

БЕОГРАД: Жетва пшенице почела је прошлог викенда и биће готова за седам дана, засејана је на површини од 595.000 хектара и очекује се род од три милиона тона, изјавила је данас Танјугу председница Удружења "Жита Србије" Сунчица Савовић.
psenica zetva
Фото: Dnenvik (M. Mitrović)

Наводи да је то за 300.000 тона више него прошле године.

Жетва пшенице је у току, почела је прошлог викенда, оно што за сада знамо јесте да су приноси изванредни, у Војводни се крећу од шест до осам тона по хектару, а што се тиче кваилтета и приноса по регионима, још је премало узорака на којима је урађена анализа да бисмо имали праву слику, рекла је Савовић за Танјуг.

Каже да су временске прилике идеалне за жетву пшенице, те се очекује да ће бити завршена за седам дана, док, указује, ове високе температуре нису идеалне за културе као што су кукуруз и соја.

Савовић наводи да се ове године приноси пшенице на нивоу земље очекују изнад пет тона по хектару, док су прошле године били 4,7 тона.

Истакла је да милион и по тона пшенице задовољава домаће потребе и додаје да ће од новог рода Србија имати вишкове од милион и по тона за извоз.

Савовић напомиње да све што не буде извезено, остаће на залихама за наредну годину.

Навела је да је Србија у ову годину ушла са пшеницом на залихама мало мањом од 300.000 тона.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести