Шећерна репа ипак обећава добру зараду

БЕЧЕЈ: На традиционалној манифестацији „Дан поља шећерне репе“ који је ове године у организацији компаније Суноко одржан на пољима "ПИК-Бечеј", пољопривредници су разменили искуства из добре пољопривредне праксе. 
1
Фото: Dnevnik.rs

Представници компаније Суноко, која послује у оквиру МК Групе, разговарали су са партнерима и кооперантима о актуелном стању на тржишту шећера и шећерне репе, као и о новим технологијама и дигитализацији у пољопривреди.

Ове године, у Србији је шећерном репом засејано близу 30.000 хектара.

У претходном периоду, компанија Суноко је посебну пажњу посветила сарадњи са научно-истраживачким институцијама и водећим стручњацима, како би се и у сезонама које стижу у сетву ушло са сигурном и извесном производњом. 

Упркос изазовима са којима се сусретало тржиште репе протекле године, компанија Суноко, чланица МК Гроуп је, са своја три производна центра најефикаснији произвођач шећера у југоисточној Европи, наводи се у саопштењу.

Током марта, захваљујући повољним условима за сетву, посејан је највећи део површина. 

Упркос суши крајем првог и почетком другог квартала ове године, оштрој смени хладног и топлог времена, јаком нападу кукурузне и репине пипе, обилне падавине у мају уз стабилизацију температура су повољно утицале на усеве те се и ове године могу очекивати приноси који ће у потпуности задовољити све тржишне потребе. 

„Компанија Суноко, у складу са стратешким развојем и процесом дигитализације МК Гроуп система, континуирано ради на ефикасности у свим сегментима производње шећера и смањењу трошкова. Наш циљ је да сачувамо конкурентност и одрживост пословања овог, за нашу земљу и регион, изузетно важног сектора,“ рекао је Слободан Кошутић, директор компаније Суноко.

Он је додао да се дугорочно, за профитабилност производње шећерне репе морамо изборити остварењем бољих приноса шећера по хектару, а неопходан преуслов за то је примена најнових сазнања и искустава као и поштовање принципа добре пољопривредне праксе.

Наводи се да су скупови које организује компанија Суноко један од начина да најновија сазнања и технологије у производњи шећерне репе пронађу пут до њихове практичне примене.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести