Почела сетва зимске салате и расађивање јесење

Драган Лукић са супругом пре неколико година се специјализовао за производњу расада поврћа, али и лековитог биља, а ових дана у његовим пластеницима у Челареву има много посла.
zelena salata, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

По сезонском карактеру на ред је дошло расађивање јесење зелене салате, а у току је сетва зимске. Расад је намењен, углавном тржишту, познатом купцу, али има и вишкова, па ће Лукићи и сами произвести једну туру јесење зелене салате намењену пијаци и домаћим трпезама.  

– Тренутно је посејано око 50.000 струкова зелене салате, углавном зимске путерице и бетавије – рскаве салате, а мало сам током године производио и расад других сорти, као што је, на поример, лоло росо – црвена салата – каже Лукић. – У тој производњи веома је важно да се користе најквалитетнији репроматеријали као што су супстрат, контејнери, а посебно је важно да се посеје изузетно квалитетно семе, које купујем код реномираних семенских кућа. Пластеник, а то посебно салата воли, мора имати довољно светлости, али и добро луфтирање, одговарајућу температуру и влагу. Једино тако здрав расад може дочекати расађивање. Цена расада је четири динара комад, а када, примера ради – јер има таквих муштерија – радимо услугу, односно када купац донесе своје семе и контејнере, услугу наплаћујемо 2,5 динара по струку. Додуше, може цена бити и нижа ако се ради о већим количинама расада. Расад који се сада производи у нашим пластеницима намењен је искуључиво за производњу у пластеницима.                

Лукићи додају да је зелена салата поврће које увек има своје купце па чак и у јесен и зиму. Јер, из праксе знају да продаја расте у децембру, тачније, у времену поста, па ко тада има зелену салату да понуди купцима, добро пролази. Јесења салата стиже у децмебру, а зимска у фебруару, када у пластеницима и на трпезама има мало свежег поврћа. Та породица производи расад готово свих врста поврћа, а прошле године произвели су за познатог купца на десетине хиљаде комада расада целера и први пут су радили веће количине расада кантариона за купце који се баве производњом лековитог биља.

М. Суџум

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести