Соја би могла бити скупља, а жито као и лане

Министарство пољопривреде, како је својевремено и најавило, објавило је очекиване цене за десет пољопривредних производа, с тим што ће, како је саопштено, у наредном периоду објавити и ценовник других производа.
soja.jpg Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Јесенас смо пшеницу посејали на 570.000 хекатара и њу ћемо најпре жети. Очекивања су да ће тона коштати у просеку око 160 евра. Најнижа цена ће бити током жетве, а највиша уочи жетве. Вредност пшенице, претпоставља се, у пролеће ће бити у паду, а на јесен ће бележити раст. Ценовник је направљен спрам прилика на светском тржишту, односно полазећи од претпоставке да ће овогодишњи род  бити у границама  протеклих пет година, уз незнатна оступања, два до три одсто навише или наниже. При изради ценовника наше министарство је узело у обзир и очекивања да ће у другом кварталу бити укинуте царине од сто одсто на српске производе за увоз на Косово и Метохију.

Цена кукуруза требало би да буде виша у односу на протекле године пошто је потрошња у свету већа од производње па се залихе смањују (током 2019. године – продајне 2020). Просечна цена тоне кукуруза, очекивања су, биће око 140 евра и кретаће се у распону од плус-минус 15 евра. Неколико месеци пред жетву, када стигну нови извештаји о светским билансима за ову годину, цена кукуруза ће се формирати у зависности од извештаја с берзе.

Процена је да ће се цена соје кретати од око 320 до 340 евра. Имаће благи тренд раста док се не објаве подаци о засејаности и очекиваним временским приликама у свету и код нас, када ће се формирати наредна процена за другу половину 2020. Ипак, сва су очекивања да ће просечна цена бити благо већа него цена током 2019.

Процењена годишња цене живе ваге свиња кретаће се од 139 до 145 евра а просечна 142. Имаће тренд раста у првој половини године. Тов ће се повећавати због добре цене (али не претерано због скупе прасади), која ће довести до веће понуде него тражње (али не значајно, да пад цене буде велики). Цена у ЕУ ће бити виша него у Србији, али су очекивања да ће и у ЕУ пасти у последњем карталу, а онда се очекује пад као последица стабилизације. Ценовник свињског меса направљен је на основу процене да ће Кина наставити да увози више свињетине него лане, до 3,5 милиона тона у овој години, док је 2019. купила 2,6 милиона тона, па ће бити настављен раст извоза свињетине из земаља ЕУ у ту земљу. Наша земља неће извозити свињтину на кинеско тржиште, а уколико буде тамо трговала, то ће бити мале количине због скупог транспорта 

Процена је да ће се годишња цене живе ваге говеда кретатиод 1,86 до 1, 95 евро килограм и просечно износити 1,9 евро.

Што се тиче воћа, анализе показују да ће се просечна откупна цена малине кретати од 50 до 70 одсто просечне извозне цене, што би у тренутним вредностима извозне цене чинило 0,8 до један евро. У јануару 2020. године одређене компаније које имају делимично уговорену и производњу и продају, закључилале су уговоре авансно по 1,22 евра килограм.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести