Срби и даље највише воле да саде шљиву

Републички завод за статистику спровео је у 2017. години прво истраживање о воћњацима у Србији, у сарадњи с Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде.
sljiva pixabay
Фото: pixabay.com

По подацима РСЗ-а, најзаступљенија воћна врста у Србији је шљива с учешћем од 39 одсто у укупним површинама под воћњацима и површином од 72.116 хектара. Следе јабуке и малине с 14 процената учешћа у укупним површинама под воћњацима. Укупне површине под јабукама су 25.281 хектара, а под малинама 26.360 хектара. Вишње учествују с десет одсто у укупним површинама под воћњацима с укупно 18.956 хектара.

Све три воћне врсте, наводи се у анализи РСЗ-а, шљиве, јабуке и малине најзаступњеније су у Региону Шумадије и западне Србије. Ти региони учествују чак 89 одсто у укупним површинама под шљивама у Србији, 39 одсто у укупним површинама под јабукама и 69 одсто у укупним површинама под малинама.

Најзаступљеније јабуке у Србији су сорте групе „ајдаред”, која учествује са чак 41 одсто у укупним површинама под јабукама. Друге по заступљености су јабуке групе „остале сорте”, а на трећем месту је сорта „златни делишес”, која у укупним површинама под јабукама заступљена са 14 одсто.

Више од половине површина под крушкама у Србији чине сорте групе „виљамовка” – 58 одсто, док је најмање заступљена сорта групе „конференс” – три процента укупних површина под крушкама. Брескве жутог меса представљају 88 одсто укупних површина под бресквама, а брескве белог меса 12 процената.

Наредно истраживање о воћњацима биће спроведено 2022. године.

Љ. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести