Сточари остали без земље због инвеститора

НОВИ БЕЧЕЈ: Новобечејски сточари, који су присуствовали последњој седници Скупштине општине Нови Бечеј, незадовољни су усвајањем Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта за 2017. годину, што је била прва тачка дневног реда.
oranice FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић)

На основу овог програма, пољопривредним државним земљиштем располаже и управља Република Србија, преко Министарства пољопривреде и заштите животне средине, а право првенства при закупу имају инвеститори, док одређени део земљишта подлеже и реституцији.

Председник Скупштине општине Нови Бечеј Мирјан Јакшић рекао је након седнице да разуме да је доношење овог програма највише погодило сточаре. 

“Чињеница је, међутим, да земље нема довољно. Ресорно министарство нам је наложило да одвојимо земљу за инвеститоре, а реституцијом је враћено више од хиљаду хектара. Сточари јесу у неповољној ситуацији, али ми ту не можемо ништа. Не можемо да им помогнемо, јер једноставно друге земље нема“, нагласио је Јакшић.

По речима Јакшића, представницима сточара понуђено је да се организују и да заједно са председником општине оду у Министарство пољопривреде. Међутим, они нису делегирали своје представнике.

“Решење је тешко наћи. Инвеститори су пријаве на оглас за право првенства слали директно Министарству, које је и расписало оглас, и које ће оцењивати приспеле бизнис планове, тако да општина нема никаквог утицаја на одлуке. Очекујем да на једну од наредних седница дођу и ратари, пошто се они буне због тога што сточари узимају земљу по праву пречег закупа, па је уступају великим произвођачима“, напоменуо је Јакшић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести