Сточари у губитку због ниске откупне цене млека

НОВИСАД: Произвођачи млека очекују да наставе разговоре са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем о ситуацији на тржишту млека, јер због огромног увоза ове намирнице , за коју тврде да је лошег квалитета у односу на домаћи производ , не могу да добију већу откупну цену од прерађивача.
krave farma
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

По великим маркетима има у изобиљу увозног млека за свега 51 динар, док се домаће млеко са најмање млечне масти не може купити испод 60 динара, па навише.

Фармери знају да је тржиште слободно и да министарство не одређује колико се може увести ове намирнице, нити по којој ће цени прерађивачи откупљивати млеко од сточара, али мора и треба да води рачуна о квалитету увезених намирница и да у овом случају, посредством инспекцијских служби, наложи да се ревносније контролише квалитет увозног млека, за које тврдимо да је испод квалитета - рекла је за „Дневник “ из Асоцијације произвођача млека Оливера Латиновић из Накова.

Она је била на састанку после којег је из Министарства пољопривреде саопштено да се министар пољопривреде Бранислав Недимовић састао са Удружењем сточара Бечеја. Недимовић је рекао да ће помоћи да тренутно стање на тржишту млека фармери преброде и да ће држава спречити сваки покушај злоупотребе у вези са квалитетом млека при увозу.

У протеклих пола године, предочила је Латиновић, храна за говеда је поскупела од 20 до 40 одсто, а у исто време откупна цена млека остала је иста,јер прерађивачи млека не могу да плате већу цену, пошто се домаћи производ слабије продаје због јефтинијег страног млека.

- У великим маркетима има увозног млека далеко јефтинијег и лошијег од домаћег производа и зато смо тражили од министарства да инспекција савесније контролише квалитет основне хране. Тражимо да, као пре пет година, литар млека у откупу кошта 41 динар, што је, отприлике, европска просечна цена, уместо садашњих 36 динара, колико по литру плаћају млекаре. Откупљивачи хоће да подигну цену за пет динара, под условом да држава стане на пут увозу млека за које обе стране, и фармери и прерађиваћи, тврде да нема квалитет као домаћи производ – рекла је Латиновић.


Субвенције за роботе и млекомате

Са састанка фармера и министра Недимовића поручено је да ће и ове године министарство наставити да пружа помоћ произвођачима млека у набавци робота и млекомата, као посебне линије субвенције .Уз помоћ државних подстицаја, роботе за мужу крава до сада је набавило више од 20 фарми.

Изражена је и нада да ће угоститељство (хотели и рерсторани), у најскорије време почети да раде и да ће се потажња за млеком и млечним производима вратити на ново пре пандемије, јер је управо због коронавируса куповина знатно опала.


По речима председника Удружења произвођача млека Србије и председника Удружења сточара Бечеја Васе Џигурског, прекомеран увоз лошег млека није нимало занемарљив. Држава улаже велики новац да подстакне, у склопу развоја пољопривреде, и млекарство и није јој у интересу да улудо троши паре, а да с друге стране фармери, без обзира на то колико имају грла, уместо да се шире, стагнирају у развоју или одустају. Као подстицај, подсетио је, држава даје седам динара фармерима за литар млека.

- Добро смо прихваћени у министартву, са пажњом саслушани и очекујемо да наставимо да разговарамо и договором развијамо домаће тржиште млека и млечних производа. Знамо да смо препуштени тржишту и да на цене млека и увоз те намирнице држава не може да утиче, али смо желели да министартву предочимо шта се дешава у трговинама - каже Џигурски.

Yигурски истиче да је домаће млеко далеко квалитетније од увозног, јер су фармери натерани и научени да производе по стандардима.

- Сматрамо да се мора разговарати са великим трговинским ланцима и скренути им пажњу на то да квалитет увозних намирница мора бити изнад цене производа. Знамо да је куповна моћ становништва мала и да потрошачи радије купују јефтинији производ не гледајући превише на квалитет , али не можемо дозволити да радимо на сопствену штету. Зато тражимо да се квалитет ино млека испита, јер у музном говедарству су велика улагања, спор обрт новца и мала зарада - истиче Џигурски.

З. Делић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести