Сунцокрет и соја миришу на одличну цену

НОВИ САД: Почела је жетва соје и кукуруза, а с првим откосима и приче о цени овогодишињег рода, поткрепљене добром ценом сунцокрета, који је на крају жетве достигао 38 динара килограм и код ратара улио поверење да га вреди сејати и догодине.
Žetva suncokreta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Жетва сунцокрета Фото: Дневник.рс

Додуше, доброј цени сунцокрета допренели су и слабији приноси, посебно у јужном и средњем Банату, па је национални принос уместо очекиване 3,2 тоне по хектару, ове године 2,9 тоне.

За разлику од сунцокрета, који наши пољопривредници немају услова да чувају па га право с њива морају носити откупљивачима, зрно соје и кукуруза се лако чува и у том погледу земљорадници неће имати дилема ако им цена не буде одговарала.

Прве количине раних хибрида соје продате су за 38 динара килограм, а сада килограм кошта 44 динара, с ПДВ-ом, што указује на то да, као и код сунцокрета, како жетва одмиче, и цена благо расте.

Докле ће догурати, видеће се у наредном периоду, у зависности од понуде и тражње, цене на међународном тржишту и приноса које буду имали САД, Кина и Бразил. Тренутно, жетеоцима највише одговара време да посао на 230.000 хектара, колико је под сојом, обаве како треба

Аграрни аналитичар из Новог Сада Жарко Галетин указује на то да је килограм соје у лањској жетви коштао 35 динара и да би, у односу на прошлогодишњу жетву, током ове економске године она могла имати солидну цену, а то значи да буде десет одсто скупља у односу на тренутну и буде око 48 динара.

Приноси соје према првим жетвама не обећавају да ћемо је имати колико смо очекивали – 3,5 тоне по хектару, већ да ће је бити око три тоне, каже Галетин.

Али, како додаје, мада је нећемо имати колико смо очекивали, цена неће ићи знатно навише и у наредном периоду се не очекују нагли ценовни скокови.

По Галетиновим речима, приноси кукуруза биће најбољи у односу на друге ратарске културе, али, упркос томе што је добро родио, већ на почетку жетве скупљи је у односу на исти период лане. Прошле године коштао је између 14 и 15 динара, а сада је 15,5.

За кукуруз ће ова година бити добра и у погледу приноса и у погледу цене, наводи Галетин, и додаје да су очекивања да кукуруза буде седам тона по хектару, а килограма зрна у наредним месецима се креће око 18 динара.


Кукуруза ће бити осам тона по хектару

Кукуруза ће бити осам тона по хектару Кукуруза смо посејали на 970.000 хектара а у Удружењу „ Жита Србије” наводе да су прве жетве показале да ће га у Банату, на ободима Делиблатске пешчаре, бити мање због слабијег састава змљишта. Вукосав Саковић из тог удружења наводи да се очекује да кукуруза имамо осам тона по хектару и да се цена неће битније мењати у односу на лањске.

Ратари ће у сваком случају имати зараду, а колика ће она бити, зависиħе од приноса и тренутка када се одлуче да га продају, казао је Саковић.


Том ценом ратари кажу да би били задовољни, мада има и оних који сматрају да ново зрно кукуруза треба да вреди 25 динара.

Из Аграрног савеза Србије поручују да би и садашњом ценом од 15,5 динара земљорадници имали рачуна да га сеју и догодине, а посебно ако га буду чували и продали за 18 динара. У том случају, истичу у Савезу, не би зарадили само велики произвођачи већ би пристојну зараду имали и мали, који кукуруза имају до десетак хектара.

Цена соје, наглашавају у том удружењу, требало би да буде 48 динара и то, истичу, соја ће достићи у наредом периоду.

Наши извозници продају соју скупље од оне по којој купују од пољопривредника јер домаћа соја није генетски модификована као иносоје, и ту нашу здраву домаћу соју треба да плате нама, ратарима, каже Ненад Манић из Аграрног савеза Србије.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести