Суноко отворио први приватни центар за истраживање у аграру

ИНЂИЈА: Компанија Суноко, чланица МК Гроуп, отворила је Истраживачко-развојни центар, први такве врсте у области аграра у Србији.
s
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

То је први приватни центар за истраживање у аграру.

Применом најсавременије технологије биће омогућена ефикаснија производња шећерне репе, у складу са најновијим научним истраживањима и сазнањима, као и смерницама добре пољопривредне праксе.

Отварањем Истраживачко-развојног центра, моћи ћемо да, захваљујући најсавременијим истраживачко-лабораторијским и стручним кадровским капацитетима, идентификујемо све потенцијалне проблеме у производњи шећерне репе и адекватно одговоримо свим потребама у том процесу, већ од првог корака, рекао је директор Истраживачко-развојног центра Суноко Ненад Тркуља.

Центар ће, каже Тркуља за Танјуг, својом подршком дати велики допринос још бољем квалитету финалног производа, што је од изузетног значаја за производњу безбедне хране, али и за целокупну домаћу прехрамбену индустрију.

Произвођач Видосав Брњешевић наводи да је започео сарадњу са др Тркуљом 2019. године у заштити од церкоспоре када је увидео да разлика у приносу може бити и 10 тона по хектару при различитом приступу заштите.

Тиме сам задобио поверење и радује ме вест да је Суноко основао овај истраживачко-развојни центар са њим на челу, јер ће користи имати обе стране и пољопривредни произвођачи и шећеране, рекао је Брњешевић.

Суноко годишње произведе до 400.000 тона шећера из своја три центра и представља најуспешнијег произвођача шећера у југоисточној Европи.

Управо зато, Суноко ради на додатној оптимизацији технолошких процеса производње шећерне репе, првог сегмента у производњи шећера.

Технолошки процес производње шећерне репе обухвата низ захтевних агротехничких и хемијских мера које ће експертизом од стране ИРЦ бити доведене до максималне оптимизације, што доводи до смањења трошкова производње, повећава приносе и смањује негативан утицај на животну средину.

Сам центар организује и стручна предавања за све произвођаче шећерне репе у Србији.

Такође, за све произвођаче са којима Суноко има уговор обезбеђене су директне едукације и консалтинг на терену.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести