Суноко улаже милион евра у истраживачки центар

НОВИ САД: Компанија Суноко, која послује у саставу МК Групе, уложиће следеће године милион евра у формирање истраживачког центра за шећерну репу, који ће се бавили примењеним истраживањима у технологији производње ове важне ратарске културе.
s
Фото: Tanjug/MK Grupa

Да би производња шећерне репе била конкурентна у европским и светским оквирима неопходно је да се коришћењем најсавременијих метода повећају приноси и сласт а потребна је и помоћ државе, закључак је семинара одржаног у Новом Саду у организацији Сунока, највећег произвођача шесћера у Србији.

Суноко ће инвестирати милион евра у истраживачки центар, а ова инвестиција је значајна како бисмо покушали да производњу шећерне репе подигнемо на виши ниво, најавио је на семинару директор Сунока, Слободан Кошутић.

Додао је да компанија неће инвестирати само у партнере него ће поделити знање са свима који желе да повећају приносе на њивама репе.

Истраживачки центар ће бити опремљен најсавременијом опремом и механизацијом, а најстручнији кадрови омогућиће да резултати преко Агросервиса компаније Суноко буду примењени на њивама, објаснио је Кошутић.

Директор аграра у "Индустрији меса Матијевић", Зоран Матијевић, поручио је произвођачима да "ми нисмо конкуренција једни другима, јер наша конкуренција је светско тржиште коме смо изложени".

Оценио је да Србија има велики потенцијал у производњи шећера, али да се суочава са могућношћу нестајања те индустријске гране.

Најгоре решење би било када бисмо остали без шећерне индустрије и зато апелујем на државу да помогне јер произвођачи у Европи добијају разне субвенције, док су оне код нас мале или скоро да их нема, рекао је он.

Предавања су на семинару одржали еминентни стручњаци у области заштите шећерне репе а међу њима и Пјер Камерт, консултант у компанији "Делфи Холандија", једне од најпознатијих европских и светских кућа у обасти пољопривреде, који је нагласио да је кључ успеха самосвесност фармера да увек могу да унапреде своју производњу.

У панел дискусији највећи и најуспешнији произвођачи Војводине су дебатовали на тему тајне успеха у стварању приноса шећера од преко 10 тона по хектару, наводи се у саопштењу МК Групе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести