Суша обрала око 120.000 тона јабука, шљива, бресака, малина...

„Последице екстремних климатских услова ће се тек збрајати, али тренутне процене кажу да ће због суше принос воћа на нивоу Србије бити 100.000 до 120.000 тона мањи од очекиваног“,  каже председник Друштва воћара Војводине и професор новосадског Пољопривредног факултета др Зоран Кесеровић.
Voćnjak, kruške Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Упркос слабијем приносу, он каже да воћари могу бити задовољни како је воће родило ове године имајући у виду да је у марту било хладно па ниске температуре нису погодовало воћњацима, а у априлу је било мраза.

„Воће има дуг коренов систем па због недостатака влаге може да издржи више од других пољопривредних култура“,  истиче проф. др Кесеровић, и скреће пажњу на то да се слаб род због суше одражава на малине и боровнице, које и нису погодне за гајење у равници, већ им више погодују виши предели.

Кесеровић наводи да креће берба јабука сорте гала. То је рана сорта, вели професор, која најпре доспева, па тек када се јабуке оберу, знаће се и принос и квалитет.

По речима менаyера из Земљорадничке задруге „Воћар” у Старом Сламкамену, пољопривредног инжењера виноградарства и воћарства  Николе Лончара, принос у воћњацима је, у поређењу с бербом из 2016, слабији од 40 до 80 одсто, у зависности од врсте воћа.

80  одсто рода шљива је отпало зелено с грана

„Воћар” има 420 задругара, који имају посађено воће на 350 до 400 хектара, и то највише јабуке, а око 30 одсто хектара под воћем се наводњава и има противградну заштиту. Лане су имали у хладњачи задруге 3.500 тона јабука и још толико по својим породичним газдинствима.

„Шљива је сасвим подбацила због суше, око 80 одсто рода је отпало с грана зелено јер стабло, да би опстало, борећи се с недостатком влаге, одбацује плодове“, каже Лончар.“Јабукама је мраз нанео штете пролетос па се очекује да ће јабука бити између 40 и 50 одсто мање него лане. У току је берба бресака, чији је квалитет због ситног плода лош.“

40–80 одсто генерално слабије родило воће

Он додаје да је сорта јабуке гала, које у „Воћару” не заузимају велике површине, већ обрана, и да је већ неколико камиона отишло у Русију, одакле чекају потврду о квалитету.

„Берба јабука креће после 20. августа. Ценом смо задовољни јер килограм јабука вреди 60 динара“,  каже Никола Лончар.

„Род малине на подручју оџачке општине биће умањен око 60 одсто“,  каже председник Удружења малинара „Малина Ратково” Милош Милутиновић. “ Очекујемо да на око 500 хектара малина индустријске сорте полка и полана буде око 400 тона, а у 2016. смо узбрали 700 тона.“

Он подвлачи да су малињаци под системом „кап по кап”, али да заливни систем не помаже због високих дневних температура које су на њивама и више, па се листови суше и нема рода.  
 

З. Делић
 

Грожђе слатко

Изгледа да ће у суши најбоље проћи виноградари јер из винарије „Кузмановић” у Черевићу кажу да виновој лози, због дубоког корена, суша не шкоди превише, осим што ће род бити ситнији, али ће зато сласт грозда бити одлична.

„Суша ће утицати на то да берба крене знатно раније у односу на бар 40 протеклих година“, каже Јован Кузмановић. „Не памтим да се раније дешавало да грожђе за брање доспе већ у другој половини августа, а то ће се управо десити у берби 2017.“

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести