Сви чланови породице Новаков укључени у производњу белог лука

ТОМАШЕВАЦ: Већ осам година породица Новаков из Томашевца бави се производњом белог лука. Бели лук домаће производње Новакови гаје на површини коју могу сами да окопају, обраде и уплету у венце.
1

– У производњу су укључени сви чланови породице и сви имају свој задатак у процесу производње. Хемијска средства свели смо на минимум, па се против корова користи искључиво мотика и ручни шпартач, без употребе пестицида. Ручно га и сејемо и природно сушимо. Због свега овога стекли смо поверење наших купаца. Сав бели лук продамо на мало и он, уплетен у венце, директно стигне до наших купаца – кажу Новакови.

Кад бели лук изваде, Новакови га доносе кући и везују у снопове како би се осушио. Након неколико дана, бели лук се скида са котарке, чисти и плете у венце.

– Овогодишња суша је довела до тога да главице буду мање, па се у венац мора уплести више главица како потрошачи не би били оштећени. Величина главица није утицала на квалитет који је остао исти и потрошачима препознатљив. Имамо две врсте венаца, од једног килограма и од 600 грама – кажу Новакови.

Осим венаца, Новакови нуде својим верним муштеријама и туршију од белог лука, али то је производ који је доступан тек на јесен.

Ж. Б. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести