У наредне три године оснивање 500 задруга

Министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић и начелник Јабланичког округа Божидар Стојиљковић су у селу Винарцу, код Лесковца, обишли једну од најуспешнијих задруга на југу Србије „Зелена звезда” и газдинство Ивана Станковића.
Njive_02-F.Bakic_.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)
Кркобабић је рекао да ће у наредне три године из државне касе бити уложено 25 милиона евра у оснивање 500 задруга, док су задругари пренели министру да прижељкују нову опрему и извозне прелевмане. 

Станковић, који је ове године регистровао газдинство, рекао је да ће ускоро с пет рођака и пријатеља формирати земљорадничку задругу да би постигли вишу цену производа. 

"Краставац, парадајз и паприку сада продајемо углавном на кванташкој пијаци, а након формирања задруге могли бисмо извозити произоводе и снабдевати веће маркете", рекао је Станковић. 

Директор Земљорадничке задруге „Зелена звезда” Ђорђе Мицић рекао је да та задруга, основана 2010. године, годишње произведе 500 до 700 тона робе. 

"Робу пласирамо и на домаћем и на страном тржишту", казао је Мицић и додаје да  имају десет задругара и 40 коопераната. 

Он је додао да је задругарима у „Зеленој звезди” тренутно потребна помоћ државе за набавку опреме за сортирање и паковање производа. 

Мицић је рекао да је тренутно највећи проблем задругара што не знају по којој ће цени продати производе, а улагања су велика. 

"Цене и код нас, као и у другим земљама, одређује понуда и тражња. Држава би можда једино могла да у сезони, када стигну домаћи производи, уведе неке увозне прелевмане",  казао је Мицић. 

Начелник Јабланичког округа Божидар Стојиљковић је истакао да на подручју тог округа тренутно постоји свега 12 активних задруга, а постоји потреба за њих 50 до 100.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести