Унапређење сарадње у пољопривреди Војводине и Српске

НОВИ САД: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић разговарали су данас о наставку сарадње АП Војводине и Српске у области пољопривреде.
с
Фото: Покрајинска влада

На састанку је констатовано да посебан простор за проширење сарадње постоји у органској производњи, а Божић је након састанка најавио заједничку конференцију посвећену органској производњи која би у наредних месец дана требало да буде организована у Новом Саду, у чему ће активно учешће узети Привредна комора Војводине.

''Настављамо сарадњу која је успостављена пре неколико година потписивањем споразума између Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Министарства пољопривреде Републике Српске'', казао је Божић.

Навео је да је договорено и формирање радне групе задужене за органску производњу која, како је истакао, може бити развојна шанса у наредном периоду и могућност за још бољу сарадњу Војводине и Српске.

''Важан сегмент сарадње видимо у интензивирању сајамских активности, конкретно у повезивању Новосадског сајма и Сајма у Бијељини, који би на тај начин добио регионални карактер'', рекао је Божић.

Пашалић је најавио сарадњу између новосадског Института за ратарство и повртарство и Пољопривредног института у Бањалуци у раду на селекцији нових генотипова сорти хибрида будући да, како је навео, Српска има тржиште и кадрове који могу да раде на томе.

Истакао је и значај сарадње са Продуктном берзом у Новом Саду наводећи да је планирано да се крајем октобра одржи састанак у Бијељини на коме ће представници те институције разговарати са пољопривредним произвођачима из Републике Српске.

''Они газдују на великим површинама или имају концесију и могу да буду значајни произвођачи ратарских култура и индустријског биља. Њима Продуктна берза може бити интересантна за пласирање тих производа“, рекао је Пашалић.

На састанку се разговарало и о научноистраживачкој сарадњи између пољопривредних факултета у Новом Саду и Бањалуци у области органске производње и најављено да ће те активности бити реализоване у наредних месец дана у Привредној комори Војводине (ПКВ).

Председник ПКВ Бошко Вучуревић рекао је да данашњи састанак представља део Акционог плана договореног пре три недеље са председницом РС Жељом Цвијановић.

Навео је да је недавни сајам у Бијељини, на којем је учествовала и ПКВ, омогућило умрежавање привредника из Србије са привредницима из Српске, нарочито у прехрамбеној индустрији.

Мирослав Ковачевић, власник винарије „Ковачевић“, коју су данас обишли Божић и Пашалић са сарадницима, изразио је задовољство што је покренута тема органске производње наводећи да је његова винарија пре три године ушла у процес сертификације органске производње у свим виноградима.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести