Управа и Савез пчелара: Спречимо тровање пчела инсектицидима

БЕОГРАД: Ризик да дође до тровања пчела је повећан у периоду цветања воћа у коме се налазимо, а Управа за заштиту биља и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) подсећају све воћаре и ратаре да је забрањена употреба средстава за заштиту биља која су отровна за пчеле, поготово инсектицида, у време цветања.
Košnice sa pčelama kod Kikinde/Pokrajinska vlada
Фото: Košnice sa pčelama kod Kikinde/Pokrajinska vlada

У заједничком саопштењу су указали на то да неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, доводи и до смањења присуства пчела у воћњаку што може да доводи до лошег опрашивања при чему се смањује принос, а и квалитет плодова.

Закон, како кажу, забрањује примену средстава за заштиту биља која су отровна за пчеле у току цветања, поготово инсектициде, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече ни рано ујутру.

Препорука је да се остала средства за заштиту биља примењују касно увече или ноћу.

Апелују на пољопривредне произвођаче, да када примењују средства за заштиту биља прво сузбију корове у воћњацима, јер до тровања може да дође зато што пчеле иду на коровске биљке које су у цвету.

Приликом третирања јабуке против рутаве бубе треба избегавати хемијска третирања, већ користити замке које су ефикасне, а нема опасности по пчеле.

Велики проблем, како наводе, представља и третирање уљане репице, јер се пољопривредни произвођачи у неким ситуацијама одлуче да третирају у току цветања средствима за заштиту биља која су отровна за пчеле, што је такође законски забрањено.

Такође, апелују да се приликом третирања уљане репице пре цветања користе средства која су мање токсична за пчеле.

Наводе да су захваљући одличној сарадњи Управе за заштиту биља и Удружења пчелара СПОС, за коју кажу да је из године у годину све боља и боља, претходне сезоне спели превентивно да зауставе неколико најављених третирања уљане репице у цвету.

Третирање комараца из ваздуха, кажу, исто представља огроман проблем, јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака, коју пчеле интензивно посећују.

Позвали су надлежне, пре свега локалне самоуправе, да третирање комараца из ваздуха не спроводе, већ да се комарци и крпељи третирају са земље, препаратима који нису токсични за пчеле, у касним вечерњим сатима, када нема активности пчела.

Подсећају да је СПОС потписао декларацију о заштити пчела у Србији са више градова и општина, на основу које очекују постепено укидање третирања комараца из авиона средствима отровним за пчеле.

“Позивамо представнике градова и општина који нису потписали Декларацију, да то учине, јер очувањем пчела помажу и развоју својих средина”, навео је СПОС и изразио захвалност председници Владе Србије Ани Брнабић, министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, Управи за заштиту биља и Управи за ветерину на свему што чине за пчеларство Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести