Усвојен закон којим се побољшава положај сезонских радника

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас Закон о поједностављеном радном ангажовању на сеознским пословима у одређеним делтаностима који би требало да обезбеди бољи положај сезонских радника и поједностави начин њиховог пријављивања у пољопривреди путем електронске платформе.
berba sezonski radnici FICA
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Законом су дефинисани послови на којима се ангажује сезонски радник у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства, а који су сезонског карактера.

Такође, закон предвиђа да послодавац може да ангажује сезонског радника највише 180 дана у току календарске године, а да за то време радник остварује право на пензијско и инвалидско осигурање, као и здравствено осигурање само за случај повреде на раду и професионалне болести.

Новчана накнада за рад сезонском раднику обрачунава се и исплаћује по радном часу, најмање у износу минималне цене рада.

Нов закон предвиђа да се за време обављања сезонских послова радник не брише из евиденције незапослених, нити му се обуставља исплата новчане накнада Националне службе за запошљавање коју је остварио за време привремене незапослености.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести