Усвојена Уредба о подстицајима у одгајивачком програму

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању годишњег програма мера за спровођење одгајивачког програма у овој години.
mosorin krave.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Овим актом се утврђује обим и врста мера код великих и ситних преживара, копитара, у свињарству, живинарству, пчеларству и аквакултури, обим средстава за њено спрвођење, као и начин расподеле средстава. Иначе, новац је обезбеђен у буџету Србије за ову годину.

Према овом акту за мере за спровођење одгајивачког програма код великих копитара издвојено је 95.007.060 динара, за свињарство 9.520.200, ситних преживара 24.009.264 динара. За подстицај копитара издвојено је 3.324.996 динара,  у живинарству 648.000, пчеларству 3.939.840 и аквакултури 3.550.500 динара.

Право на подношење захтева за коришћење подстицаја има главна одгајивачка организација, која има седиште на територији Србије. Подносилац захтева једним захтевом може остварити право на коришћење више подстицаја уколико има различиту врсту животиња. Захтеви се подносе Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Београд, Немањина 22-26., а рок је до 27. априла. 

Циљ мера за спровођење одгајивачког програма је унапређење генетског потенцијала у сточарству, како би се обезбедили услови за побољшање квалитета, као и укупне производње меса, млека, јаја, вуне, меда и других пчелињих производа. На тај начин домаће тржиште би било задовољено у погледу квалитета и здравствене безбедности производа анималног порекла, а тржишни вишкови би се пласирали на страна тржишта.   

Љ. М.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести