УЗОРНА ФАРМА БРАНИСЛАВА ПОПОВИЋА  Река од милион литара млека

КОВИН: Говедарској фарми Бранислава Поповића из Скореновца код Ковина на учинку могу позавидети фармери из најразвијенијих аграрних земаља Европе, јер постиже изузетне резултате у производњи млека којом се бави једанаесту годину.
meso krave
Фото: pixabay.com

Поповић је 2007. године купио 47 јуница и већ наредне испоручио 320.000 литара млека, а претходних неколико година достигао је производњу од преко милион литара млека!

Фарма Бранислава Поповића, који је у послу заједно са два сина, сада има 120 музних крава, а ових дана сумира годишњи учинак на који је утицала лањска суша.

- Због суше у силажи кукуруза није било довољно зрна, па се то одразило на нешто слабију млечност крава у овој години, у периоду док није пристигла нова силажа – објашњава Поповић. – Због тога ћемо ове године имати 160.000 литара млека мање, али укупна испорука је око милион литара.

Претпрошле године Поповићи су оборили рекорде испоручујући дневно у просеку 3.003 литре млека, а према речима Поповића у овој години тај просек ниједном није постигнут, већ је дневна испорука око 2.800 литара.

- Рачуницу за ову годину још нисам свео, али натурална производња млека по крави биће изнад 9.000 литара. Очекујем да ће се у првим месецима 2019. године производња вратити на преко 3.000 литара– наглашава Поповић.

Мужа крава се на овој фарми обавља три пута дневно, ујутру, у подне и увече. Четири пута дневно се хране концентратом, јер заслужују да буду награђене за млеко које дају. Свакој крави дневно следује 300 грама концентрата, хране се још квалитеном луцерком и силажом, а у јесењем периоду и репиним резанцима, прецизира  Поповић.          М. Митровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести