Виша температура не прија пчелама, у ово доба године треба да мирују

БЕОГРАД: Председник Београдског удружења пчелара Станко Рајић, рекао је данас да температурни услови који нису типични за ово доба године, као и нагле промене темепература, пчелама не пријају, односно да би пчеле у ово доба године требала да мирују.
pcele pixabay.jpg
Фото: pixabay

Пчелама би највише одговорало када би почетком новембра пао снег и када би држао до краја фебруара. Када је овако топло - хладно, то је проблем. Док је било топло време  пчелиња друштва су имала легла у кошници, чим имају легла троше више хране, изнурују се, а те зимске пчеле би требале да дочекају и 1. април. Када не раде ништа логично да ће дуже живети тако да ово није баш погодно време за пчелиња друштва, рекао је Рајић за Танјуг.

Он је рекао да је пре 30 и више година било много једноставније бавити се пчеларством јер сада је, између осталог, детектовано и више од 20 различитих врста вируса који нападају пчеле.

Све је много компликованије, приноси меда су далеко мањи. Није се толико клима променила, али ти екстреми утичу негативно, и ми људи, и природа па и пчеле то тешко подносе, објаснио је Рајић.

Биљке, наводи он, цветају онда када им је време, али ако се деси нагло захлађење и мраз, или толико хладних и кишовитих дана да пчеле не могу да излазе из својих кошница - прође паша, и пчеле не успевају да сакупе довољну количину хране ни за себе, а тиме ни за пчеларе. 

Рајић каже да се померило време када се пчеле спремају за зиму, односно пчелари припремају кошнице, те да уместо да активност пчела престане 1. августа, пчелиња друштва остају активна и до касно у јесен.

Важило је правило - ако сте 2.августа кренули да спремате свој пчелиње друштво за зиму, закаснили сте један дан. Данас то више није правило, до касно у јесен пчелиња друштва остану активна. То је лепо на око када ви погледате да оне носе и полен, али то сигурно није добро за развој пчелињих друштава, рекао је Рајић.

Београдско удружење пчелара и због тога, додаје он, нарочиту пажњу посвећује и едукацији јер, како је рекао, пчеларство је такав процес учења где је потребно да се свакодневно прати шта се дешава ново у тој сфери, као и да се томе прилагођа.

Ми радимо урбано пчеларство и на тај начин хоћемо да привучемо пажњу грађанства из ове урбане средине. Наставићемо и радионице са децом, овде близу се налази башта где су деца засадила медоносно биље. Следећег викенда имамо и курс из АПИ педагогије и АПИ туризма, долазе нам сертификовани предавачи из Словеније са словеначке пчеларске академије, најавио је Рајић.

Уз помоћ партнера обезбеђен је простор у хотелу Холидеј Ин, где ће бити одржана целодневна обука, како би од стручњака из области Апи терапије, педагогоије, али и Апи туризма научили нешто ново, и како каже на тај начин подигли пчеларство у Србији на виши ниво.

Хоћемо да покажемо да пчеларство није само гајење пчела и јурњава по атару и шумама  за пчелињим пашама. Пре две године смо у организиовали предавање на тему Апи туризам као иновативна грана туризма. Ја сам то на друштвеним мрежама најавио - Србија има путеве вина надамо се да ће имати и путеве меда. Зашто не бисмо кад већ имамо тако лепу прилику, подигли пчеларство на већи ниво, закључио је Рајић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести