Војвођански кукуруз најтраженији на светској пијаци

У региону АП Војводине за првих пет месеци ове године забележена је спољнотрговинска размена пољопривредно - прехрамбених производа у вредности од око 929 милиона евра, што је за 10,5 одсто више у односу на исти период прошле године, изјавио је председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић.
kukuruz, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Dnevnik.rs

Од почетка године до маја извезено је пољопривредно-прехрамбених производа у вредности од 639,2 милиона евра, што је за 7,1 одсто више гледајући исти период лане. Вредност увезене робе износи  289, 9 милиона евра и за 18,9 одсто је већа у односу на јанаур –мај 2019. године. Посматрано у укупном извозу привреде, предочио је Вучуревић, АП Војводине извоз пољопривредно - прехрамбених производа учествује са 27,6 одсто, а увоз са 11,5 одсто.

- Житарице доминирају у извозу у основним групама пољопривредно-прехрамбених производа са чак 31 одсто, а на увозној страни доминира воће са 14,6 одсто.

Према подацима Републичког завода за статистику вредност извоза житарица за првих пет месеци износи изнад 198 милиона еура, а увоза воћа за јело је 42,3 милиона еура.


Банана, наранџа, ананас

Увозили смо разноврснију робу од оне коју смо продавали светском тржишту.

На првом месту по вредности увоза пољопривредно- прехрамбених производа налази  воће које се не гаји код нас, па су тако око 80 одсто вредности увезеног воћа банане, наранџе, ананас…


- Кукуруз и пшеница су у највећој мери допринели доброј спољнотрговинској размени житарица, и највише смо извозили у Румунију, Италију и Босни и Херцеговини – рекао је председник Привредне коморе Војводине. - У првих пет месеци ове године најзначајнији извозни производ био је кукуруз, а извоз је остварен у обиму од 999. 234 тона, укупне вредности 184,4 милиона евра. То је 23,2 одсто од укупног извоза пољопривредно - прехрамбених производа. Када је реч о извозу домаће пшенице 80 одсто односно 31,6 милион евра је стигло захваљујући житу из наше Покрајине.

На тржиште Европске уније, истакао је Вучуревић, за првих пет месеци из АП Војводине извезено је пољопривредно-прехрамбених производа у вредности од 389,3 милиона евра што чини 59,5 одсто укупног извоза пољопривредно-прехрамбених производа. - Укупан увоз пољопривредно - прехрамбених производа из ЕУ у АП Војводину био је вредности од 207, 4 милиона евра. Наше пољопривредно - прехрамбене производе продавали смо највише у Румунију, Босну и Херцеговину, Руску Федерацију, Италију и Хрватску. Истовремено из Немачке, Италије и Мађарске смо највише куповали ове производе.

З. Делић

Славиша
08.07.2020 • 16:12
Не само кукуруз,сви наши производи су на цени светских берзи и тржишта,само што то не осете Српски домаћини,који произведу те производе,него мешетари и криминалци.Држава мора под хитно да стане на пут таквим појавама,како,једноставно,доношењем ценовне политике производа,и то гарантоване цене.Уосталом,ми смо то већ имали у нашој пракси,када су се знале цене производа унапред,па је Српски домаћин,тачно знао пошто је шта и шта му се нај више исплати да произведе.Понављам,'70-тих година прошлог века,за два вагона зрна кукуруза,си могао да купиш ганц нову Раковицу трактор,а данас би требало отприлике 11 вагона зрна кукуруза.
EUR/RSD 117.5768
Најновије вести