Војводина у извозу пољопривредних производа учествовала са 45 одсто

НОВИ САД: Аграр Војводине учествовао је прошле године у укупном извозу пољопривредног сектора земље са 45 одсто, односно, са више од 1,4 милијарди евра, речено је данас на скупу "Финансирање пољопривреде у 2020. години" у Привредној комори Војводине (ПКВ).
kombajn, Tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

Председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да је учешће Војводине у укупној спољнотрговинској размени аграра Србије годинама уназад било преко трећине целокупне размене, а у 2019. години износило је 40 одсто.

"Учешће извоза аграра Војводине у укупном извозу аграра Србије у 2019. години износило је 45 одсто, то јест, преко 1,4 милијарде евра", рекао је Вучуревић.

Он је додао да и републичка и покрајинска влада чине значајне напоре да помогну пољопривредним газдинствима и компанијама да се, како је рекао, обезбеди боља конкурентност наших произвођача на домаћем, али и на светском тржишту.

У Привредној комори Војводине данас је одржан тематски скуп "Финансирање пољопривреде у 2020. години", у организацији ПКВ и "Дневник-Пољопривредника" АД, а уз подршку Задружног савеза Војводине и Новосадског сајма.

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Младен Петковић рекао је да је ресорни секретаријат усмерен на мала и средња пољопривредна газдинства и да све инвестиције, како је рекао, иду у правцу интензивне пољопривредне производње, прерађивачке индустрије и стандардизације у пољопривредној производњи.

"Задржали смо ниво подстицаја када је у питању биљна производња, односно 5.200 динара по хектару у делу сточарске производње. Очекујемо наставак раста тражње за јунећим месом и из тог разлога задржали смо, чак у неким категоријама повећали ниво подстицаја за товно говедарство", навео је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Ненад Катанић.

Са тим истим мерама наставља се и даље у делу свињарске производње, 15.000 динара за квалитетне приплодне крмаче и нерастове, 7.000 динара за квалитетне приплодне овце и овнове:

"У рибарству и живинарству су остали исти подстицаји, у пчеларству са 720 динара повећали смо износ подстицаја по кошници на 800 динара", рекао је Катанић, наводи се у саопштењу ПКВ.

Када је реч о органској биљној производњи, повећан је проценат по хектару за 400, а у делу органске сточарске производње, сваки корисник може да оствари 56.000 динара по грлу.

На данашњем стручном скупу било је присутно више од 100 представника институција са републичког, покрајинског, локалног нивоа, као и пољопривредних произвођача.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести