Војводина: За дигитализацију у пољопривреди 10 милиона динара

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Институт БиоСенс из Новог Сада данас су потписали уговор о финансирању пројекта “Мониторинг употребом даљинске детекције у пољопривреди, водопривреди и шумарству” у вредности од 10 милиона динара.
poljoprivreda
Фото: pixabay.com

Покрајински секретар Чедомир Божић рекао је да ће пројекат бити реализован током ове године.

"Дигитализација у пољопривреди је једна од основних активности које ће секретаријат за пољопривреду реализовати у наредном периоду. Пандемија је допринела да се што више окрећемо ка дигитализацији целокупног процеса рада како би се олакшао рад пољопривредника, али и локалних самоуправа”, рекао је Божић.

Он је навео пример конкурса који ће бити данас завршен и одмах ће се имати сви подаци на једном месту захваљујући апликацији АгроСенс. За сада само локалне самоуправе могу онлајн конкурисати, али ће то ускоро моћи и пољопривредници.

Директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић рекао је да му је задовољство што се наставља сарадња у домену дигитализације једне од најважнијих привредних активности у Србији са покрајинским секретаријатом за пољопривреду.

"И у овим несрећним временима привредни пад био је најмањи у целој Европи управо захваљујући томе што је велики удео у бруто друштвеном производу Србије има пољопривреда. Чињеница је и да смо у ИТ сектору релевантна карика на европском небу, а Институт БиоСенс је једна од европских звезда у домену дигитализације пољопривреде, значи да је све на месту да направимо оно што јесте револуција за 22. век, а то је потпуна дигитализација пољопривреде", рекао је проф. др Црнојевић.

Апликација за конкурсе које објављује покрајински секретаријат потпуно је дигитализовала цео процес, те се више не мора ићи до писарнице, нити штампати све на папиру. Најпре је апликација поједноставила пријаву локалним самоуправама, а до следеће године прошириће се на све кориснике.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести