Време прија окопавинама: кукурузу, сунцокрету и соји

ЈАГОДИНА: Време после киша прија свим окопавинама: кукурузу, сунцокрету, соји, засејаним у Поморавском округу на више од 50.000 хектара.
Suncokret Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како је рекао стручни саветодавалац за ратарство Пољопривредно стручне саветодавне службе у Јагодини Миодраг Симић, код кукуруза, традиционално најзаступљеније житарице у овом делу Србије, засејаног на око 45.000 хектара, "оплодња се завршава у идеалним условима".

Сунцокрет је ове године засејана на око 4.000 хектара, нешто више него лане, јер су мање површине биле под пшеницом, и после ових киша је кренуо у интензиван раст и формирање главица, објаснио је Симић.

Када је реч о сунцокрету, он није традиционално најзаступљенија куклтура у Поморављу, Ресави и Левчу, као кукуруз или пшеница, али му се пољопривредници последњих година враћају. Кроз наше огледе са индустријским уљаним културама, сунцокретом и сојом, показало се да им погодује ово подручје, рекао је Симић.

Саветујемо људима да сеју више сунцокрета и има помака, а ове године се очекује и да има мало бољу цену, додао је он.

Исто је и са сојом која је у веома добром стању а засејана је на око 1.000 хектара, додао је овај искусни пољопривредни стручњак.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести