Вук Радојевић: Неопходно је повећати квалитет жита и принос по хектару

„Не можемо и не смемо више на производњу пшенице да гледамо као на најјефтинију линију у пољопривредној производњи.
vuk radojevic
Фото: vojvodina.gov.rs

Пшеници морамо да посветимо дужну пажњу, и да је не гледамо само као једну културу у плодореду, већ као врсту производње  која постиже значајне резултате“. Ово је данас поручио покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радоjевић, приликом отварања традиционалне манифестације „Жетвени дан“ у атару Бачке Тополе. 

Радојевић је, обраћајући се задругарима и пољопривредним произвођачима, указао да је неопходно уложити сав труд и побољшати мере како би се повећао просечан принос пшенице, који у Војводини протеклих неколико година износи око пет тона по хектару.

„Имамо домаће сорте које могу да принесу и  10 тона по хектару. Уколико повећамо принос по јединици површине и цена постаје прихватљивија категорија. Са већим приносом, сигуран сам да ће и произвођачи бити задовољнији ценом“, истакао је Радојевић.

Он је навео да то подразумева употребу декларисаног семена, адекватну агротехнику, јер се само на тај начин може очекивати већи принос и бољи квалитет хлебног зрна.

Према расположивим статистичким подацима,укупно је пшеницом посејано око 630.000 хектара, од тога je 330.000 хектара  у Војводини. Радојевић је још рекао да се на републичком нивоу очекује да укупан род пшенице  буде до три милиона тона, што је довољно за домаће потребе и што оставља значајан простор за извоз.

Он је  подсетио да је 19. јуна у Скупштини АП Војводине усвојен ребаланс покрајинског буџета, којим је издвојено додатних 700 милиона динара за пољопривреду. То јасно потврђује, како је Радојевић нагласио, да је пољопривреда приоритет Покрајинске владе и позвао пољопрвреднике да конкуришу на актуелне конкурсе Секретаријата.

Он је истакао да покрајински аграрни буџет у прошлој и овој години износи рекордних 8,3 милијарде динара, и да је у 2018. години за системе за наводњавање издвојено око 500 милиона динара, што је највише до сада.

Председник Задружног савеза Војводине Радисав Јованов је рекао да се нада да ће приноси пшенице у Војводини и ове године бити задовољавајући, те изнад досадашњег просека. Према калкулацијама трошкова производње хлебног жита, које је извео ЗСВ, уз просечан принос од пет и по тона по хектару, цена пшенице би требало да буде 18 динара по килограму, јер су укупни трошкови производње по хектару 101 хиљада динара.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је у првом кварталу ове године извезено 200.000 тона пшенице из Србије, што је двоструко више него лане у истом периоду.

Организатори овогодишњег, тринаестог по реду,  Жетвеног дана у нашој покрајини су Задружни савез Војводине, Земљорадничка задруга „Бачка„ Бачка Топола, Привредна комора Војводине и Гаранцијски фонд АП Војводине.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести