За хектар жита треба од 57.000 до 92.000 динара

НОВИ САД: Тренутно је киша омела сетву пшенице, али без обзира на то, пољопривредници који се спремају да ове јесени посеју пшеницу имаће трошак приближан лањском.
setva, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

За сада су изостале субвенције од државе, а да ли ће их бити током оптималног рока за сетву до краја октобра, само се нагађа.

По подацима  Фонда „Жита Србије”, сетва ће коштати исто као и лане, око 57.000 динара по хектару уколико пољопривредници сеју жито на свом поседу, а ако то чине на ораницама узетим под закуп, хектар ће их коштати око 92.000, али под условом да аренду плаћају по просечним ценама. Уколико су пак уговорили закуп по ценама вишим од уобичајених, сетва ће их изаћи скупље.

– На тржишту су цене остале приближно исте јер је ђубриво мало појефтинило – три до пет одсто – али је гориво малчице скупље, па када се сабере и обузме, паори ће бити на истом као и приликом прошлогодишње сетве – каже директор Фонда „Жита Србије” Вукосав Саковић, додајући да се очекује да ове године под пшеницом буде мало више него лане, око 600.000 хектара. 

Очекује се да ове године под пшеницом буде мало више хектара него лане, око 600.000

Председник Управног одобра Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш каже да не може да каже у динар колико ће коштати овогодишња сетва, али истиче да је динар ојачао у односу на евро, а да то није допринело да, на пример, ђубриво појефини, већ му је цена остала иста као и лане, а исто је и с горивом јер кошта колико и прошле године.

– Има пољопривредника који ће сејати своје семе – а паори рачуницу праве и на основу тога колико ће их коштати аренда, порези за наводњавање и коју ће агротехнику применити – па испада да ће сваког пољопривредника сетва коштати различито – каже Киш. - Извесно је само да сељаци немају новца, да су субвенције за пшеницу изостале, додуше бар за сада, и да се цене семена крећу у распону од 30 динара килограм до 70 динара.

По његовим речима, државе у окружењу више пажње посвећују примарној пољопривредној производњи па тако пољопривредници у околним земљама добијају од 200 до 250 евра по хектару, док овдашњи паори добију скромних 2.000 до 4.000 динара, односно 15 до 35 евра.


Килограм семена за 1,7 килограм пшенице

Да би на најбољи начин помогле примарну производњу, ове године, Републичке робне резерве, уз сагласност Владе Србије, нуде натуралну размену семенске пшенице за меркантилну рода 2017. и 2018. године. По речима начелника Одељења за прехрамбене производе Миломира Ракића, пољопривредницима ће бити доступно домаће декларисано семе, као набоље и најприносније.

Домаће декларисано семе које ће пољопривредници моћи да добију на овај начин, без новчаних средстава, ће многима олакшати предстојећу сетву, због чега је Ракић позвао све заинтересоване да нас контактирају

– Паритетни однос код размене је килограм семенске пшенице за 1,8 кг меркантилне рода 2017. године и килограм семенске пшенице за 1,8 кг меркантилне рода 2018. године – закључио је Ракић.

Захтеви се достављају у писаној форми препорученом поштом на адресу Републичка дирекција за робне резерве, Ул. Дечанска 8а, 11000 Београд или у Писарници Дирекције на истој адреси, као и на имејл-адресе: zoran.micic@rdrr.gov.rs и snezana.radinovic@rdrr.gov.rs.


– Уколико је држава заиста хтела да помогне пољопривредницима, то је требало да буде саопштено пре две-три седмице. Овако смо препуштени сами себи па ће се жито сејати највише због плодореда – каже Мирослав Киш.

Координатор Аграрног форума, који окупља пољопривреднике из Баната Зоран Сефкеринац истиче да је сетва пшенице за паоре важна јер им је новац за жито први приход у години, а с друге стране, жито доспева пре великих врућина па високе дневне температуре не шкоде усеву.

– Није исти трошак ако се сеје своје семе и оно куповно – наводи Сефкеринац. – Мој рачун је да ће сетва по јутру коштати од 150 евра прерачунатих у динаре, па навише, у зависности од агротехнике.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести