За откуп 7.000 јунади чека 1,2 милион евра

НОВИ САД: Сточари још нису искористили све подстицаје од два милиона евра које су издвојили Влада Србије и ресорно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, намењене као помоћ за извоз товних говеда.
j
Фото: Farma šarolea porodice Berze u Utrinama/Dnevnik

По непотпуним подацима, кланице и извозници преузели су око 4.000 утовљене јунади која је углавном испоручена у Израел, па из „Агропрофита” предлажу да се откуп уз коришћење подстицаја продужи до краја ове године.

Удружење „Агропрофит” је саопштило да су товљачи јунад продали по 1,85-1,90 евро килограм живе мере, и када се уз то додају две премије од 20.000 и 15.000 динара, остварили су изузетну цену од око 2,50 евра по килограму. Међутим, до краја месеца, до када је ппредвиђена могућност коришћења тих пара остао је неискоришћен још око 1,2 милион евра, што је довољно за подстицај продаје око 7.000 јунади. 

У спроведеном откупу највише јунади су утовариле велике фарме при компанијама, а највише Индустрија меса „Ђурђевић”. Последњих неколико дана извозници су умањили цене на 1,70-1,80 евро и нуде телад као део надокнаде за јунад. Фармери нерадо улазе у те аранжмане јер им се телад обрачунава по 580 до 650 евра комад, а уз тако високу цену, фармери су приметили да је телад из увоза и да се јавља већи број угинућа.

Из Производне групе одгајивача товних раса Удружења „Агропрофит” указују на то да намера да се издвојеним подстицајима од два милиона евра помогне отварање тржишта товне јунади до сада није дала пун ефекат јер Србија већ одавно нема довољно тржишта за квалитетну јунад нити специјализоване извознике, а да Привредна комора и економска представништва за решавање тог проблема нису ни у чему помогли сточарима.

Товним говедарством се до сада бавило око 16.000 газдинстава, па из Удружења „Агропрофит” најављују да ће се ускоро обратити Влади с конкретним програмима за развој товног говедарства у идућој години јер се број газдинстава који се баве товним говедарством убрзано смањује због непостојећег тржишта за јунад.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести