За подстицаје у пољопривреди додељено дванаест милиона динара

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић уручио је данас 42 уговора корисницима који су остварили право на бесповратна средства у оквиру три конкурса, чија је вредност 12 милиона динара.
3
Фото: vojvodina.gov.rs

Ресорни секретар је подсетио на то да је реч о суфинансирању корисника средстава по основу три конкурса – за реализацију активности удружења грађана у чијем су делокругу пољопривредна активност и рурални развој, за суфинансирање трошкова контроле и сертификације органске производње и за суфинансирање трошкова увођења и сертификације система безбедности и квалитета хране и производа са ознаком географског порекла у 2021. години на територији АП Војводине.

Највећи број уговора потписан је са представницима удружења грађана, укупно двадесет три.

„За активности удружења грађана ресорни секретаријат је издвојио 10 милиона динара, а за сертификацију органске производње и сертификацију у области безбедности хране намењено је по милион динара“, прецизирао је Божић.

У име Српског удружења младих пољопривредника обратио се Милан Борић, који је нагласио да је реч о организацији која је препозната и на европском нивоу захваљујући стандардима које постиже.

„Средства која нам је доделио Покрајински секретријат за пољопривреду  искористићемо да нашим пољопривредницима што боље представимо предности дигитализације у пољопривреди у циљу паметног управљања процесима у тој области“, казао је Борић. Он је тим поводом најавио за 4. фебруар наредне године, у Хотелу „Парк“ у Новом Саду, одржавање конференције „Паметна пољопривреда“. Како је навео, намера је да се тим поводом окупе релевантне технолошке компаније, што за резултат треба да има раст домаће пољопривредне производње и општи бољитак ове привредне гране.

Произвођач органског воћа из Жарковца код Руме Јован Ерор истакао је да су средства која је добио намењена за суфинансирање трошкова сертификације органске производње кајсије и вишње.

„Добио сам 70 одсто средстава без ПДВ-а, што малим произвођачима као што сам ја пуно значи за финансирање трошкова“, истакао је овај пољопривредник, који је навео да је ова година била добра за производњу кајсије, јер су временски услови то дозволили. Ерор своје воће углавном продаје на органским пијацама.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести