За пољопривреднике државне субвенције и помоћ из ЕУ фондова

НОВИ САД: Пољопривредици ће ове године добијати субвенције од државе, али и из претприступних фондова ЕУ - ИПАРД намењен за инвестиције и повећање обима производње, рекао је  покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић.
Radojevic, dodela ugovora-1, pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Ресорни секретаријат ће, према његповим речима, у 2018. наставити са мерама из претходне године, уважавајући критеријуме и ограничења које са собом носи ИПАРД, и са друге стране акценат ставити на младе пољопривреднике до 40 година - стартап програм који је први пут спроведен лане, уз двоструко више средства у односу на претходну годину.

"За младе је кроз буџет опредељено 200 милиона динара, што је двоструко више у односу на прошлу годину. До сада је то било по пољопривреднику до 1,2 милиона динара, што чини 75 одсто од укупне инвестиције и корисницима који су остварили право, средства се исплаћују авансно", рекао је Радојевић на скупу на Пољопривредном факултету.

Подсетио је да млади пољопривредници, чак и уколико немају регистровано газдинство, могу да конкуришу и да га региструју у моменту добијања позитивног решења за ову подршку.

Радојевић је навео да је Секретаријат издвојио далеко значајнија средства за унапређивање винарства и виноградарства, који ИПАРД програм још не препознаје. 

Реч је о тренду, који у нашој покрајини бележи значајан раст и самим тим заслужује посебну пажњу. Из буџетских резерви АП Војводине издвојено је око 17 милиона динара за опремање лабораторије за испитивање квалитета вина при Пољопривредном факултету, казао је он.

Према речима покрајинског секретара, стратешки интерес биће и опремање регионалих система за наводњавање, па је тако лане започето 11 таквих пројеката који би ове године требало да се заврше.

"Паралелно с овим пројектима већ је урађено 13 нових пројеката за другу фазу, а за трећу фазу регионалних система наводњавања, у припреми је још нових 14 пројеката", истакао је Радојеви

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести