За пољопривредну механизацију 500 милиона динара захваљујући подршци Покрајине

– У последње две и по године успели смо да направимо искорак у нашем раду и 2017. године први пут спроведемо конкурс за набавку нове погонске и прикључне механизације – казао је покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић на научном скупу „Правци развоја трактора и примене обновљивих извора енергије” одржаном на Пољопривредном факултету у Новом Саду.
e
Фото: pixabay.com

– Инвестирано је око 500 милиона динара, који су релизовани кроз 133 уговора, што је био добар корак, начињен у сусрет ИПАРД-у, који је од ове године на располагању за обнављање пољопривредне механизације.

По његовим речима, ресорно министраство је прошле године омогућило да пољопривредници који конкуришу с предрачунима, практично и добију субвенцију за набавку нове механизације, а реч је о више од 1.700 захтева и вредности подстицаја близу 2,2 милијарде динара.

– Кроз ту синхрону меру Секретаријата и Министарства за пољопривреду укупно је у прошлој години уложено 2,6 милијарде динара у нову механизацију, што је значајан стимуланс домаћим пољопривредницима – навео је Радојевић.

Он је указао и на важност старт-ап програма, и на покрајинском и на републичком нивоу, који се одвија већ другу годину и намењен је младим пољопривредницима за набавку нове прикључне механизације. За две године, додао је Радојевић, потписано је близу 100 уговора, а вредност улагања била је око 162 милиона динара. Он је најавио да је, да би се та подршка наставила, предлогом буyета за 2019. годину, предвиђено да се износ за младе пољопривреднике повећа 250 милиона динара, што ће сигурно допринети да се набави нова пољопривредан механизација.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести