Задружни савез Србије: Заједништво кључ успеха у пољопривреди

БЕОГРАД: Кључ успеха у пољопривреди је заједништво, поручују из Задружног савеза Србије и истичу да приоритет треба да буде удруживање малих произвођача, како би могли да сертификују своје производе, добро их упакују и изрекламирају и на крају продају по најповољнијој цени.
Zadrugarstvo Foto: Dnevnik.rs/A.Erski
Фото: Dnevnik.rs

Трудимо се да микро произвођач постане мали, а мали да прерасте у средњег, али најважнији су знање и удруживање, рекао је председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић.

Каже да је заједништво кључ успеха и то пољопривредних произвођача, стручних служби Министарства пољопривреде и локалних самоуправа, факултета и института.

Он је нагласио да је држава препознала важност када је реч о финансирању задруга.

Ипак, Михаиловић поручује да држава треба да размисли о даљој подршци задругарима кроз кредитирање задруга почетника у бизнису и преко Фонда за развој, а не искључиво преко програма Министарства привреде,

Такође, предлаже формирања Фонда за развој задругарства и наводи да  би то било у складу са Законом о задругама, са политиком подстицања задругарства мерама економске, аграрне и стамбене политике, као и других развојних политика.

Навео је да је 2017. године основано 1.100 нових задруга, међу којима 71 одсто земљорадничких и додао да половина од близу 2.000 задруга остварује приходе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести