Зелени дизел за паоре 25 динара јефтинији?  

Мада до пролећне сетве има више од месеца, међу пољопривредницима су све актуелније приче о томе када ће добити или, боље рећи, бити исплаћене субвенције за биљну производњу од 4.000 динара по хектару, које држава даје паорима до 20 хектара.
setva, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

И лане је држава давала тај подстицај који су ратари углавном искористили да би купили „зелени дизел” и ђубриво, под условом да су обновили газдинства и приказали фискалне рачуне..

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић обећао је, недавно, да ће новац од субвенција стићи паорима пре пролећне сетве, односно 1. марта, посебно наводећи да ће држава давати субвенције (4.000 динара) ради куповине горива по повољнијој цени.

– Радимо и на томе да се за пољопривреднике обезбеди дизел-гориво под повољнијим условима – истакао је Недимовић.

За сада, како је објаснио, постоји предлог да гориво буде 25 динара јефтиније и да се набавља на свим бензинским пумпама.

Радимо и на томе да се за пољопривреднике обезбеди дизел-гориво под повољнијим условима (Бранислав Недимовић)

– Али пре тога, мора се увести ред у систем ПДВ-а и међу самим газдинствима јер је од око 600.000 газдинстава, 300.000 фиктивно регистровано – предочио је министар Недимовић.

Осим тих информација, у Министарству пољопривреде немају, бар за сада, ништа ново да кажу.

Председник Аграрне коморе пољопривредних произвођача Србије и секретар Удружења пољопривредника „Банатски паори” Ненад Манић каже да наредне седмице траба да се у Министарству пољопривреде разраде детаљи око горива. Он наводи да ће ратарима вероватно бити подељене картице ради куповине „зеленог дизела” на свим бензинским пумпама.

– Немамо ништа против тога да се утврди колико тачно пољопривредника се бави тим послом да државни новац не би отишао онима који не обрађују земљу – казао је Манић. – У обавези смо да сваке године дамо тачне податке о газдинству, поготово ако су на газдинствима наступиле измене, па у најави министра Недимовића да ће се испитати колико тачно има оних који се заиста баве пољопривредном не видимо ништа лоше.

Међутим, он наводи да су подстицаји за ратарску производњу изузетно мали јер се у земљама у окружењу крећу у просеку око 250 евра по хектару.

– Земљораднике у Банату боли чињеница што због велике суше у појединим деловима земље локалне самоуправе лане нису прогласиле елементарну непогоду. У јужном Банату није ни било бербе кукуруза, већ је усев одмах истањиран – истиче Манић.


Да стигне одједном

Председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш очекује да ће се новац делити током целе године, премда би, истиче, било најбоље да се новац земљорадницима подели одједном.

– Новац који добијамо од државе је у суштини сибмоличан, за 4.000 динара се може купити највише 30 литара дизела, а за сетву по хектару треба око стотину литара – каже Киш. – Килограм урее је тренутно 3.500 динара, али како се време за ђубриње примиче, она бива скупља. У новембру је, рецимо, била јефтинија, коштала је око 3.200 динара.


И у Аграрном форуму Панчево сматрају да је 4.000 динара по хектару мало пара за пролећну сетву, али истичу да пољопривредници добијају субвенције за инвестиције од Фонда за развој пољопривреде, Националних мера аграрне политике и сада путем ИПАРД програма, па из тога праве калкулације.

– Од тога када ћемо добити новац за пролећну сетву зависи колико ћемо у њу уложити – каже из Зоран Сефкеринац Аграрног форума.

Он сматра да ће се обистинити обећање министра Недимовића и да ће новац заиста стићи пре пролећне сетве. Разлог да не буде сумњичав види у чињеници да држава издваја доста новца да би оснажила пољопривреднике.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести