Жетва на прагу, а откупних цена нема на видику

Мада је до жетве остало још две-три седмице, још се не зна колика ће бити цена пшенице од овогодишњег рода. Лане је откуп кренуо са 16 динара, а сада се на Продуктној берзи у Новом Саду старо жито продаје за 17,2 динара.
Jaroslav Pap
Фото: Jaroslav Pap

Непознаница је и колике ће бити цене других примарних пољпривредних култура, пре свих уљарица, пошто њихова жетва следи у септембру.

Познато је да је јесенас пшеницом посејано око 530.000 хектара, сојом око 200.000 и сунцокретом око 220.000 хектара. Берба кукуруза је тек на јесен, а златно зрно овог пролећа је посејано на површини од око 1,05 милион хектара српских ораница.

Мада је за неке још рано говорити о томе колико ће који усев коштати, произвођачи већ, пратећи и берзанска кретања усева, размишљају о заради. У томе их следе и откупљивачи, јер би и они да знају унапред колико ће зарадити, па спремају новац да исплате паоре а истовремено припремају силосе за складиштење усева. 

– Цена пшенице, али и соје и сунцокрета, формираће се, као и сваке године, на основу цене на светском тржишту и уочи бербе – каже председница Одбора Удружења пољопривреде у Приредној комори Војводине Олга Чуровић.

Задружни савез Војводине требало би тек наредне седмице на изађе у јавност с податком о томе колико је коштала  јесења сетва пшенице, па би на основу тога, кажу у Савезу, требало да се изведе и рачуница колика би могла бити цена жита овогодишњег рода.

За једног од већих прроизвођача соје и сунцокрета Бају Ивковића нема непознанице колико треба да коштају уљарице. Он је на 50 хектара посејао соју, а на стотину хектара сунцокрет и каже да не би никако смели да имају цену испод лањске, када је соја коштала 35 и 36 динара, а сунцокрет 34.

– Тренутно је соја  49,5 динара, што је добра цена, али је важно да у тренутку бербе држава дозволи извоз па да можемо продавати род извозницима који ће га пласирати на друга тржишта – каже Ивковић.

Он је део од лањског рода соје дао кооперанту, а остатак сместио у силос и, како каже, нешто и зарадио јер је цена током зиме увек мало виша него у време скидања усева.

Принос соје и сунцокрета, каже, ове године ће бити просечан.

Комапанија „Викторија логистик” спремна је да ове сезоне откупи око пола милиона тона уљарица, и за то има спремна три модела који су код произвођача наишли на добар пријем јер плаћају по ценама које прате кретања на светским берзама и тржишта у земљи и региону

Први модел откупа је, подсећа менаyерка из „Викторијине” Службе за односе с јавношћу Тамара Веселновић, да дневна цена траје од почетка сетве уљарица до жетве, а то подразумева да се у том периоду сваког дана у десет часова објављује тренутна тржишна цена за соју и сунцокрет, која важи до 15 часова истог дана. Други подразумева да се при пријему зрна на почетку кампање откупа одређује провизорна цена, а на крају кампање крајња, тржишна цена зрна. Трећи модел произвођачима нуди опцију да предају своју робу у складишне капацитете компаније, а да је продају у тренутку када им највише одговара пратећи тржиште, при чему, уколико одлуче да уљарице продају „Викторији”, немају трошкове лагера.

– Такви модели се примењују у Европи па је компанија, следећи та искуства, увела праксу да пољопривредни произвођачи управљају својим ресурсом на најмање ризичан начин – казала је Тамара Веселиновић.

З. Делић

Соја иде „на зелено”

Ова недеља је донела турбулентно тржиште. У првој половина седмице забележен је изузетно мали промет преко Продуктне берзе због пада цена. На тржишту кукуруза је било најтурбулентније, јер је његова цена наставила да пада другу недељу заредом, што је резултирало малим обимом трговања у првој половини седмице. У другој половини тржиште се отворило, што је резултирало највећим учешћем жутог зрна, како количински, тако и финансијски, на робном тржишту. Пондерисана цена је била 16,06 динара килограм, без ПДВ-а, (17,66 дин/кг с ПДВ-ом), што је пад од 0,88 одсто.

Пшеницом се трговало по ценама вишим него прошле недеље. Паритет је био један од фактора да се пшеница плаћа коју пару више. Пондерисана цена за ову недељу је износила 17,18 динара килограм, без ПДВ-а (18,90 дин/кг с ПДВ-ом), што представља ценовни раст од 0,78 одсто.

Зрном соје се трговало на приближним ценама као и прошле недеље, с благом корекцијом наниже. Том уљарицом се трговало и „на зелено” с ценом од 39 динара килограм, без ПДВ-а, с роком испоруке од 15. септембра до 15. октобра 2017. године. Пондерисана цена зрна соје за ову седмицу је износила 49,15 динара килограм, без ПДВ-а (54,47 дин/кг с ПДВ-ом), што претставља ценовни пад од 0,74 одсто.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести