ЖЕТВА Откупна цена пшенице се врти око 19 динара

Жетва још није завршена али ће у неким деловима земље посао бити завршен већ за викенд.
Žetva pšenice Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Жетва пшенице Фото: Дневник.рс/Ф. Бакић

Бачвани су посао скоро завршили, јер подаци Жита Србије кажу да је пшеница убрана с 90 одсто посејаних површина, док је у Срему и Банату тај посао урађен на две трећине њива. У централним подручјима земље жито је остало још да се скине на око 40 одсто посејаних ораница.Паралелно са жетвом кренуло се и са трговањем овогодишњег зрна.

Правна лица, наводи директор Жита Србије Вукосав  Саковић, за килограм жита добијали су јуче од 17,5 до 18,2 динара, док откупљивачи индивидуланим пољопривредницима плаћају акотну цену од 17 до 17,5 динара.

У силосу БММ у Каћу пољопривредници су пшеницу могла предати за 19 динара за килограм, “Унитрговина” у Падини давала је 18 динара, а толико је вредела и у силосу у Кукујевцима. На тим откупним местима ратари на кеш треба да чекају од три до десет дана.

Цена новог рода је таква кав је , а ратари ратари махом журе да род продају и новац добију што пре, јер не треба заборавити, жито доноси први приход у економској години пољопривредницима.Мало њих род оставља на лагер премда су мишљења да ће за два, три месеца килограм жита коштати преко 20 динара.


Имаћемо два и по милиона тона

Жетва се малчице отегла, каже директор  Пословног удружења Вукосав Саковић, због корова на неким њивама и расквашеног земљишта, али су очекивања, да ће се посао наредних дана завршити и добити, како се и очекивало - 2,5 милиона тона пшенице.

- Приноси су на нивоу петогодишњег просека, у Војводини око пет тона по хектару а у централном деловима земље мало испод четири тоне по хектару - наводи директор Саковић.


Немања Петровић из Удружења “Старчевачки паори” каже за “Дневник” да се у Старчеву и околини нуди за жито аконтација до 17 до 18 динара, и да нема сазнања да је неко од ратара већ завршио трговање односно добио новац.

- У нашем атару, ако време послужи, жетва би требала да буде завршена током викенда. На њивама где је жито овршено приноси су шаролики. Клима ове године није погодовала пшеници и цена новог жита неће донети неки већи приход ратарима –казао је Петровић.

У околини Сенте жетва би требала, такође, за викенд да буде готова –каже пољопривредник Ференц Шоти и наглашава да су код њих њиве са пшеницом пуне корова и да је земља због кише расквашена, па су морали чекати, како би комбајни могли ући у њиве. Приноси се, истиче, крећу, од тоне и по до три и по тоне по јутру

- У Сенти силоси нуде акотацију од 16,5 динара, премда је то мало, јер да би се трошкови покрили жито би требало да кошта  20 динара, а да би се нешто и зарадило килограм нове пшенице требало би да буде 22 динара - наглашава Шоти. – Углавном сви предајемо и чекамо новац мало ко ће код нас пшеницу оставити на лагер.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести