Жетва пшенице завршена раније него икад

МОШОРИН: Жетва пшенице заршена је ове седмице неуобичајено брзо за свега пет шест дана.
Zetva_10 SUS
Фото: Dnevnik.rs

Због климе, високих дневних температура зрно је одједном сазрело па су ратари били затечени стањем рода на њивама.

“Слама се још зеленила у пољима а зрно било сазрело за косидбу“, наводи пољопривредник из Мошорина Гена Николић.

Додаје да не памти овакву жетву . 

“Пшеницу смо у мошоринском атару скинули за два три дана , што ранијих година није био случај. Све сорте пшенице сазреле су у исто време па  жетва није дуго трајала премда је и мање посејано”, вели Николић.

Фото: Dnevnik.rs

По речима Николића овогодишњи принос је слабији него лане, али је квалитет зрна одличан  

“Просек се креће од две до четири тоне по хектару и зависи од тога  да ли се и у којој мери примењивале мере заштите од штеточина“,каже Гена Николић.


Посејано 530 .000 хектара

Жита је јесенас у Србији посејано на око 530 .000 хектара, а бар три четвртине ових површина  у Војводини. Преклане је жита заузимало 600.000 хектара ораница, а откуп је кренуо од 16 динара. 


Јадран Анђелковић из Ковина каже и да је на подручју Баната жито доброг квалитета али да је принос мањи због лошег времена , јер ове године клима није ишла на руку пшеници, за разлику од лањске године, када је било идеално време, киша је заливала род баш када треба.

“У Банату је жетва завршена пре недељу дана. Принос је мањи за 20 до 30 одсто“, каже Анђелковић, који је део пшенице још док је била на њиви продао за 17,4 динара по килограму “Покајао сам се , али шта вреди. Остатак рода сам оставио у мој силос и чекам цену“,каже Анђелковић.

Директор Фонда за жито Србије Вукосав Саковић каже да је овогодишња жетва била просечна те да је и принос био просечан, али да је квалитет зрна одличан, чак бољи него лане.

“На подручју Војводине принос се креће 4,5 тона по хектару а на подручју Србије 4,3 тоне. Укупно имамо 2,3 милиона  тона жита, а за домаће потребе је потребно 1, 5 милиона тона па ће вишка бити и за извоз“, каже директор Саковић.

Фото: Dnevnik.rs

Наводи да је жетва брзо завршена због великог броја комбајна, а не због времеских прилика.

„У протеклих десет година вршидба траје најдуже десет дана  јер има доста комбајнера”, додаје Саковић.

Робне резерве Србије ове године су откупиле 32.000 тона жита по 18 динара с ПДВ. Лане нису откупљивале пшеницу. Директор  Саковић каже да је откуп завршен ове седмице и да сада предстоји да се формира цена на тржишту.  У протекла два дана  килограм  жита је био 17, 2 динара. 

З. Делић

Фото: Слободан Шушњевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести