Жетва пшенице се захуктала, откупљивачи нуде 19 динара

ЈАГОДИНА: Жетва пшенице у шест општина Поморавског округа - Јагодини, Ћуприји, Деспотовцу, Параћину, Свилајнцу и Рековцу, на око 15.000 хектара, захуктала се овог викенда, а са њом и откуп и предаја у силосима и Млинским предузећима.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Зрно је доброг квалитета а принос умањен због временских неприлика и корова који је нарастао после дуготрајних киша. Откупљивачи нуде цену од 19 динара. Неки су то написали и испред и око откупних места, уз назнаку да је то цена без одбитака (влажност, нечистоћа).

Фарме кокошију, говеда и свиња плаћају по два динара за килограм више од млинских организација, тврде пољопривредници.

Пољопривредници су изјавили Танјугу, да већина њих нема адекватан складишни простор за чување пшенице и да су принуђени да је продају или дају на чување.

Пољопривредни стручњаци кажу да с проценом приноса треба сачекати завршетак жетве и истичу, да ће коначни приноси зависти од улагања, пре свега од примене агротехнике и да ли је сејано декларисано семе или семе "са тавана".

Тамо где је примењена пуна агротехника, сетва обављена у оптималном року и сејано декларисано семе, обављена заштита од корова и болести на време, приноси ће бити врхунски, оцењују они.

Комбајнери свој посао обављају за 100 евра по хектару.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести