Жита смо посејали више него прошле године

Ове јесени ратари су каснили са сетвом пшенице због честих киша па се сејало све до половине новембра, мада је оптималан рок за сетву те житарице од 10. од 20. октобра.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Ипак, сетва је завршена, а податке о томе колико је пшенице посејано ове јесени Удружење „Жита Србије”, по речима Вукосава Саковића, још сабира и збир ће бити познат за десетак дана. Како каже, на лето се очекује да ће се пшеница у Србији скидати с нешто мало више од 600.000 хектара, од којих је у Војводини више од 52 одсто.

Лане је пшеница била посејана, по подацима Удружења „Жита Србије”, на 570.000 хектара, а по подацима Републичког завода за статистику – на 590.000. У сваком случају, пшенице, као и брашна, биће довољно за домаће потребе, а значајне количине ће ићи у извоз. У жетви смо добили око 2,6 милиона тона хлебног зрна, а за домаће потребе довољно нам је око милион и по тона, па ћемо тако 1,1 милион моћи да продамо.


Пшеница се бокори и ниче

– На ораницама пшеница добро изгледа јер у земљи има довољно влаге – каже др Владимир Аћин с Института за ратарство и повртарство у Новом Саду. – У зависности од тога када је посејана, такав је и раст. Пшеница посејана до 20. октобра је у фази бокорења, семе које је положено до краја октобра сада је у развоју – два до три листа, а жито сејано почетком новембра тек клија и ниче. Ветар неће исушити земљу јер је новембру било довољно кише.


Тренутно инотрговање пшеницом иде слабо због цене. На домаћем тржишту килограм жита вреди од 21 до 21,5 динар, а на међународном од 20 до 20,8 динара, у зависности од квалитета зрна.

Вукосав Саковић каже да смо од жетве до сада извзели пшенице и брашна укупно 300.000 тона, што је мање од обима који је био очекиван.

– Ни домаћим произвођачима, а ни купцима ван наше земље, не одговара цена нове пшенице – наводи Саковић. – Наши трговци не би да је продају јефтиније, док страни трговци неће да плате цену која важи на нашем тржишту. У сваком случају, доћи ћемо до периода када ће цена пшенице бити прихватљива и за купце и за продавце, а то је крај јанаура следеће године.   

З. Делић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести