Жита Србије предложили квоте за извоз житарица

БЕОГРАД: Директорка Удружења Жита Србије Сунчица Савовић рекла је Танјугу да су на састанку представника ове асоцијације са премијерком Аном Брнабић предложили да се одобре квоте за извоз пшенице, кукуруза и уља, а да се дозволи неограничени извоз брашна.
ulje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како је навела, предложено је да се одреде месечне квоте за извоз по 350.000 тона пшенице и кукуруза старог рода за све дестинације, искључиво за уговоре потписане пре 9. марта ове године.

"Предложено је и пуштање у слободан извоз пшеничног брашна и прекрупе, као и гриза од кукуруза", рекла је Савовићева.

Додала је да су представници Жита Србије тражили да се дозволи извоз свих количина рафинисаног и нерафиинисаног суцокретовог уља које су уговорене до 9. марта, али је остало да квоте одреди Министарство пољопривреде према уговорима које уљари доставе преко свог удружења.

Савовић је навела да је један од закључака да се укине царина на увоз пшенице и кукуруза.

"Детаљи треба да буду договорени на следећем састанку који ће бити организован у истом саставу следеће среде, како би наредног четвртка предлог био на седници владе. Након ревидирања биланса, 15. маја ће бити одржан нов састанак на коме ћемо разматрати даље кораке за наредних месец дана, укључујући и трговање новим родом", рекла је Савовић.

Навела је да су на јучерашњем састанку код премијерке Брнабић учествовали још шеф кабинета министра пољопривреде Марко Сарановац, председник Скупштине Удружења "Жита Србије" Драган Слијепчевић и председник УО Удружења Славко Јовановић.

Савовић је рекла и да је извоз за житарице за Северну Македонију, који је Влада претходно одобрила, почео 11. априла и додала да су одобрене количине од 101.067 тона пшенице и 17.700 тона кукуруза.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести