Жито пожутело, али није измрзло

Необичајено топло време за ово доба године скреће нам погледе на природу око себе, где прво запажамо житна поља дуж путева.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Навикнути да се пшеница зелени, видимо је како је уместо различитих нијанси зелене боје пожутела, што многе неупућене наводи на закључак да се суши или да је болест напала изникли род, који тек треба да крене да се бокори и лагано расте до жетве.

Ранијих година нисмо наилазили на овакве слике, али нагле промене температуре допринели су да нам на њивама под пшеницом сада преовладава јесења жута боја. Стручњаци са новосадског Националног института за ратарство и повртарство кажу да нема повода за бригу.

- Пшеница нам је здрава, једино што је нагли пад температуре из плуса у минус допринео да лисна маса измрзне.Прегледом чвора бокорења на Римским шанчевима утврдили смо да биљке нису промрзле и да ће се регенерисати у наредним топлијим данима –казао је др Владимир Аћин. –Проблем са измрзлом пченицом могу да имају само ратари који семе нису положили на одговарајућу дубину, па је тамо где је семе посејано плитко жито настрадало. И у Пословном удружењу” Жита Србије “кажу исто, и још додају да се не очекује већа штета због наглог захлађења.

– Нагли прелазак температуре из плуса у минус више се одразио на сорте пшенице које нису отпорне на нагле промене температуре, па је то сада ратарима поука, да приликом сетве пшенице поведу рачуна и купе семе отпорно на овакве временске прилике –казао је из “Жита Србије “ Вукосав Саковић.

Јесенас смо посејали пшенице на 595.000 хeктара, а од тих површина највише се налази у нашој покрајини.

По речима пољопривредника из Суботице Мирослава Киша, “жутила” има на њивама, али је од њиве до њиве слика другачија, негде је пшеница сасвим пожутела, а на другим није скроз. –Ове зиме суочавама се са ретком појавом, о којој би струка требала да каже шта се догодило са пшеницом чија семена треба да су отпорна на ћуди зиме –казао је Киш. - Приликом куповине семена трговци гарантују да је семе најбоље у свему , међутим сада се показало супротно, па ћемо у наредних месец дана знати тачно шта се са пшеницом догодило.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести