Жути лист из Срема за европско тржиште

Произвођачи дувана из сремског села Хртковци успешно сарађују са компанијом „Јапан тобако интернешнел” (ЈТИ), једином иностраном компанијом која се у Србији бави узгојем и откупом домаћег дувана.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Директор Управе за дуван Слободан Ердељан и директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић са сарадницима обишли су њиве и сушаре произвођача дувана у Хртковцима, где су се упознали са савременим агротехничким мерама, захваљујући којима компанија ЈТИ остварује високе приносе и на тај начин доприноси спољнотрговинском билансу земље.

Од целокупног дувана сорте „врyинија” који ЈТИ произведе и откупи у Србији, чак 97 одсто се извози у земље Европске уније.  - Наша породица успешно сарађује са компанијом ЈТИ и фабриком ове компаније из Сенте више од 20 година. Уз њихову помоћ и константну подршку, годинама успевамо да обезбедимо приносе више од 2.000 килограма по хектару. Увек су ту за нас, у свим фазама производње и на томе смо им веома захвални - истиче Жељка Стевановић, чија се породица бави узгојем дувана.

Директор корпоративних послова и комуникација за Западни Балкан у компанији ЈТИ Горан Пекез наглашава да су поносни на резултате који се остварују чак и у условима неизвесности које је донела криза са корона вирусом. Пекез је додао да велику улогу у томе игра подршка државе и релевантних институција, нарочито Министарства финансија и Министарства пољопривреде. Он је истакао да је компанија захваљујући одговорном пословању и континуираном улагању у пољопривреднике, успела да одржи производњу дувана у Србији која из године у годину све више расте.


Ангажман за 3.000 људи

Компанија ЈТИ је  највећи јапански инвеститор у Србији и међу пет највећих пореских обвезника са 2,4 милијарде долара уплаћених у буyет од 2006. године. Уједно ЈТИ је највећи произвођач дувана у Србији који у Београду и у фабрици у Сенти ангажује око 3.000 запослених, пољопривредника, чланова њихових породица, као и сезонских радника. Од куповине фабрике дувана у Сенти пре 14 година, компанија ЈТИ је утростручила удео на тржишту, истовремено извозећи цигарете на тржишта Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Албаније, а дуван извози у ЕУ.


- Наша компанија изузетну пажњу придаје изградњи односа поверења са произвођачима дувана, што представља још један важан чинилац успеха захваљујући коме остварујемо висок квалитет и принос дувана. Служба агрономије у ЈТИ произвођачима континуирано пружа подршку у виду саветовања, набавке неопходних материјала и обезбеђивање новчаних аванса, да бисмо најбољу светску праксу пренели домаћем тржишту - рекао је менаyер производње и обраде сировог дувана у компанији ЈТИ Жељко Ананић.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести