Половина занимања нестаће за деценију

– Иновације освајају и мењају индустрију, што значи да ће вероватно 50 одсто данашњих занимања у року од пет до десет година нестати – оценио је председник УО предузећа

„Хидрија” Изток Сељак, наводећи пример аутомобилске индустрије која се, како је рекао, пред нашим очима претвара у индустрију мобилности будућности, и која су иновације у потпуности „погодиле”.

По његовим речима, иновације ће погодити и све остале индустрије, а то значи да ће вероватно 50 одсто данашњих занимања у року од пет до десет година нестати.

– И морамо тражити нова занимања – рекао је Сељак Тањугу, и нагласио да се, уочавајући такав „мегаизазов”, на подручју нашег региона спрема пројекат „Зелена Балканика”, који подразумева електрификацију ауто-пута од Љубљање преко Загреба и Београда до Скопља, и даље.

– То значи електрификација основне инфраструктуре, дељење аутомобила („цар схаринг”), с 50 возила за почетак, а пре свега, електрични аутобуси, а све подстицано сопственом производњом у региону, која ће повезивати наше главне градове – казао је Сељак на ексклузивном предавању „Дигитална трансформација, одржива мобилност будућности и прилике за регион Југоисточне Европе – пројекат ’Зелена Балканика’”.

По његовим речима, то би значило да се наш регион брзо претвори из региона који данас заостаје у развоју, у онај који ће за 10-15 година бити један од водећих, не само у Европи него и на светском нивоу.

Сељак је навео компанију „Убер” као још један пример компаније која је употребом дигиталних технологија и с иновативним пословним моделом понудила нови квалитет – мобилност на нови начин.

– Тиме „Убер” преузима купце досадашњим извођачима мобилности и поставља их пред један велики изазов. Пре или касније, биће још компанија које ће то следити. А можемо само замислити самостално возећа возила, у комбинацији с моделом „Убера” – рекао је Сељак, који је и потпредседник САМИТ-а 100 бизнис-лидера Југоисточне Европе. – Желим да буде више „Убера” из нашег региона, а не из Америке, да буде више „Тесли”, не из Америке, која је, у ствари, узела име из нашег региона, него да то стварамо ми овде.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести