Половином године за тендер РТБ, држави остаје заштитни пакет

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић је најавио данас да би половином године могао да буде објављен тендер за избор стратешког партнера у РТБ-у Бор и да ће држави остати заштити пакет, који не мора нужно да буде већински.
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

Антић је, како је саопштио РТБ Бор, навео да би компанија која буде спремна да докапитализује РТБ Бор са 300 до 330 милиона долара за инвестиције била врло атрактиван потенцијални стратешки партнер.

Интересовање за стратешко партнерство са РТБ Бор до сада су показале компаније из Кине, Русије и Канаде.

Антић је рекао и да ће грчка компанија Митилинеос бити намирена из републичког буџета до краја ове године.

У питању је историјски дуг РТБ-а према Митилинеосу и договорено је да се зауставе камате на основу арбитражне пресуде и дуг отплати на четири рате, при чему ће највећа рата бити у децембру 2018.

Споразумом је предвиђено и да се сви преостали међусобни тужбени захтеви повуку, попут оног који је против РТБ-а поднет суду у Атини.

"Дуг није 40 милиона евра, како су то пренели медији, већ између 32 и 33 милиона, пошто је реч о дугу у доларима. Он ће бити исплаћен из буџета Србије и њиме нећемо оптерећивати РТБ који, због спровођења Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР) и свега осталог што је у току, није у могућности да то сервисира".

Како је рекао, пажљиво се планира судбина РТБ-а Бор.

"Покушавамо да успоставимо правила игре на такав начин да у утакмици за стратешког партнера добијемо играча који ће делити нашу визију будућег развоја РТБ Бор. Не знам какве ће нам опције донети процес избора стратешког партнера, али знам да ће држава, без икакве сумње, задржати заштитни пакет који не мора нужно да буде већински", рекао је министар.

Објаснио је да ће се задржати заштитни пакет у смислу гаранција у вези са начином експлоатације, екологијом и осталим важним сегментима.

Према његовим речима, то може да буде и већински пакет, али не нужно пошто такав заштитни механизам може да се дефинише и на други начин. 

Он је нагласио и да држава неће журити и да нема рокове, већ постављени циљ.

"Рачунам да ћемо до маја-јуна дефинисати референце тендера и онда објавити процедуру за стратешко партнерство за РТБ", открива министар рударства и енергетике и истиче да код избора стратешког партнера ''морамо бити мудри''.

Антић истиче да ће се томе приступити врло пажљиво и прецизно и да није реч ни о каквом пролонгирању објављивања тендера за стратешко партнерство.

Реч је о значајним инвестицијама у нове руднике, повећању производње бакра из сопствених сировина на 80.000 тона годишње и одржавању постојеће запослености.

Министар не искључује могућност заинтересованости за РТБ Бор још неких озбиљних компанија, које још увек нису ''декларисале своја интересовања''.

Антић напомиње да ће се Влада Србије руководити најбољом праксом на основу сличних примера из држава, где послују озбиљне рударске компаније.

"Да ли су то канадски или нордијски модели, видећемо. Суштина је да људи у Бору могу да буду мирни. Влада Србије неће да заради ни динар, јер није идеја да се од тог посла заради неки новац за буџет - не. Идеја је да направимо најбољи пакет који ће упумпати средства за инвестиције у РТБ, како би се тамо обезбедила дугорочна стабилност и да људи на размишљају о сигурности свог посла".

Истакао је да РТБ данас одлично ради и да је то резултат унутрашње организације, економичности производње и оперативних трошкова, нове топионице, флотације и нове опреме која је набављена за Мајданпек.

Такође, Антић истиче да је УППР РТБ Бор омогућио да ''продише'' и планира своје обавезе и трошкове, али да је значајно и рефинансирање старих историјских дугова.

"Трећа ствар која је утицала на пословање РТБ Бора јесте релативно добра цена бакра. Када тој стабилизацији компаније додамо кључне елементе који се дешавају на нивоу државе - у потпуности стабилизоване јавне финансије, скок Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, повећан међународни углед земље - јасно је да имамо добру климу за инвестиције и зашто је изражено интересовање рударских компанија да са Владом Србије и РТБ-ом Бор направе стратешко партнерство", истиче Антић.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести